Doktorlara Yeni Çalışma Düzeni Geliyor!

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinin acil servislerinde yaşanan hasta yoğunluğunu azaltmak için kolları sıvadı. “Acil servislerde 1-2 saat bekletilen hastalarımız oluyor” diyen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, HABERTÜRK’e bu yıl sonunda hayata geçirecekleri yeni sistemin ayrıntılarını anlattı. Acil servislere gelen hastaların yüzde 85’inin acil hasta olmadığını belirten Gümüş, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı 880 hastane bulunuyor. Bunların 200’ü il bazında büyük hastaneler ve eğitim-araştırma hastaneleri. Bu hastanelerin acilleri her zaman yoğun. Yaptığımız çalışma, vatandaşlarımızın özellikle mesai saatinden sonra, saat 17.00 ve 22.00 arasında acil servise geldiğini gösteriyor. Gündüz çalışan baba saat 17.00’den sonra işten çıktığında çocuğunu hastaneye getiriyor, getirebilir de” dedi.

DOKTORLARA YENİ MESAİ DÜZENLEMESİ

Çalışmayı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı’nın yürüttüğünü belirten Gümüş, şöyle devam etti: “Bazı hastanelerimizin acil servislerine 2 bin civarında hasta geliyor. Bundan sonraki süreçte iki aşamalı bir sistemi hayata geçireceğiz. Bunlardan ilki mesai dışı poliklinik hizmetleri. Yani gündüz hastaneye gelemeyen vatandaşlara mesai saatleri dışında poliklinik hizmetleri verilecek. Hastanelerde dahiliye, çocuk hastalıkları, kulak-burun-boğaz (KBB), genel cerrahi ve kadın doğum alanlarında gece de poliklinik hizmetleri verilebilecek. Doktorların mesai düzenlemesi buna göre yapılacak. Haziran ayı sonunda bunun için mevzuat düzenlemesini tamamlayacağız. Doktorlardan bazıları gündüz saat 12.00’de gelir akşam saat 20.00’de gider. Mesai dışı çalışanlara döner sermayeden ek ücret vereceğiz.”

AİLE HEKİMLERİNE DE DÜZENLEME

Gümüş, atılacak ikinci adımı şöyle anlattı: “Atacağımız ikinci adım ise gece ve cumartesi günleri çalışacak aile hekimleri. En azından hafta sonu yükün bir kısmını aile hekimleri alacak. Aile hekimlerinde mesai kaydırmaları olacak. Örneğin bir aile sağlığı merkezinde 5 aile hekimi varsa bunların ikisi akşam gelip gece gidecek. Nöbette olacak aile sağlığı merkezi duyurulacak. Vatandaşımız da açık olan aile sağlığı merkezini bilecek. Diğer aile hekimleri oraya gelerek nöbet tutacak. Eczaneler de nöbetçi aile sağlığı merkezini duyuracak.”

Kaynak

Doktorlara Yeni Çalışma Düzeni Geliyor!” üzerine 3 yorum

  1. Ya saglik bakani populist yaklasimlarina devam ediyor…ne demek eger calisan bir baba eger isterse cocugunu acil servise gece getirebilir…turkiyede hersey icin gerekli gereksiz izin alabilen bir baba neden gunduz hasta cocugu icin izin alamaz ve gece cocugunu acil servise getirebilir…ben bu oy icin cikarci yaklasimi anlamiyorum…yesil kartli gunduz calusmadan evde yatan sonra cocugunu hasta diye acil servise getiren aileleri hic saymiyorum…tamam soyle yapalim doktorlara tam yetki verin gece 22.00 da 5 yildir olan diz agrisi icin ekstra ucret duzenlemesi olsun….gelen hastanin aciliyetine doktoru karar versin…acil olmayan hastalardan gunduz poliklinige gelmek yerine acil servislere basvuranlardan belirli ama yuksek bir ucret alsin devlet…bakin bu durumda acil servislerde hasta sayisi % 50 nasil azaliyo…acil servislerde doktor olmadigi icin saglik hizmeti duzgun yurumuyor gibi bir imaj yaratmaktan vazgecin…biz size oy toplayalim sizde bir duzgun ve gercekci davranin…doktorlari hedef gostermekten vazgecin…biraz daha makul olmaya calisin…insanlarin calisabilecegi sonucta bir sure var…bir de neden anlamiyorsunuz hastalar aile hekimlerine gitmek istemiyor…hastalar acil servise gitmek istiyor…acillerde pratisyen hekim yokken aile hekimleriyle doldurdunuz tum turkiyeyi…bu inat neden…uzman hekimler olarak acil servislerde ekstra mesai yapmaktan biktik artik…yeter artik.

    Beğen

  2. İsveç’ten sağlık bakanı cumartesi günleri Türkiye’ye gelsin. Şu gözler ölmeden önce ‘bakan ve gören bir bakan’ görsün. Daha iyi olmaz mı?

    Beğen

  3. çok basit bir soru, doktorun çocuğu okuldan saat 5 te çıkarsa onu okuldan kim alacak.hadi eve servis getirdi diyelim,7 yaşındaki çocuğum evde yanlızmı kalacak…geçin bunları.beni öldürseniz çalışmam.sizin vereceğiniz para benim çocuğumun geçireceği 5 dakika yanlızlığının bedeli değildir.medeni insanlar mesai saatleri içinde çalışır.eğer bir babaya çocuğu hasta olduğu için iş yerinden izin alamıyorsa o iş yeri işçiye hakkını vermiyor demektir.asıl bunu sorgulayın.

    Beğen

Yorum bırakın