Tıp Fakültesi Öğrencilerinden Türkiye’de Bir İlk

Türkiye’de ilk defa tıp öğrencileri bir araya gelerek ‘Kanserle Yaşam ve Dayanışma Kulübü’nü kurdu. Geleceğin tıpçıları her gün kemoterapi ünitesine giderek kanser hastalarıyla hem sohbet edecek hem de onların hayata tutunma mücadelesine destek olacak.

Tamamı gönüllülerden oluşan kulüp, kanser hastalarının moral kapısı olmayı amaçlıyor.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
‘Kanserle Yaşam ve Dayanışma Kulübü’nün Türkiye’de öğrenci kulübü adıyla kurulan ilk kulüp olduğunun altını çizen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcı ve Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı, farkındalık amacıyla bir araya geldiklerinin vurgusunu yaptı.
Prof. Dr. Dilek Sema Arıcı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan kulübün etkinlik alanlarını ve hedeflerini şu sözlerle açıkladı:
“Tıp Fakültesi olarak sürekli hastalarla iç içeyiz. Özellikle kanser çağımızın hastalığı ve üniversite hastanemizde çok sayıda kanser hastası tedavi görüyor. Hastalar böyle bir tanı aldıklarında panikliyorlar ve hayata küsüyorlar. Bizler bu kanser hastalarına nasıl yardımcı olabiliriz? Onları hayata nasıl bağlayabiliriz? Gibi sorularla yola çıktık. Hastanemize gelen onkoloji hastalarına veya cerrahi olarak ameliyata gelen kanser hastalarına böyle bir yardımlaşma ekibi oluşturalım istedik. Bunu da öğrenci kulüpleri adı altında yapmaya karar verdik. Üniversitemizde sosyal etkinlik adı altında diğer üniversitelerde de görülebilecek birçok kulübümüz bulunuyor. Fakat kurduğumuz kulüp başka üniversitede yok. Direkt hastalara, onların duygularına ve onlara yardıma yönelik tıp fakültesi öğrencilerinin sosyal bir program içerisinde olduğu bir başka kulüp duymadık.”
MORAL VE MOTİVASYONLA HASTALIĞI YENECEKLER
Tıp Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Şeymanur Yaşar, kulübe gönül veren öğrencilerden sadece birisi. Tıp eğitiminin yanında hemen her gün Kemoterapi Ünitesi’ne uğrayarak hastaların dertlerine bir nebze ortak olmaya çalışıyor. ‘Tedavinin olumlu sonuçlara ulaşması için ilgi en önemli basamak’ diyen Yaşar, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Türkiye’deki üniversiteler arasında kanserle ilgili kulüp kuran ilk üniversiteyiz. Bu bağlamda amacımız kanserli hastalarımıza kemoterapi alırlarken ya da onların her türlü karşılaştıkları problemlerde elimizden geldiğince destek olmak. Tedavi sırasında Kemoterapi ünitemize gelerek onlarla sohbet ediyoruz, dertlerini dinliyoruz ve onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda iletişim numaralarını alıyoruz ve herhangi bir etkinliğimiz olduğunda onları davet ediyoruz. Diğer kanser hastaları ile de onları bir araya getiriyoruz. Hastalarımızda iletişim kurduğumuzda gerçekten çok pozitif hastalar olduğunu görüyoruz. Biz ne zaman yanlarına gelsek bizi de çok olumlu karşılıyorlar. Dertlerini anlatıyorlar, mutlu olduklarını dile getirerek bir sonraki tedavilerinde de yanlarında olmamızı istiyorlar. Hocalarımızın bize sürekli söylediği şey tedavinin yarısı ilgi ve hastalarla olan iletişim biz de bunu sağlamak için buradayız.”
“TEDAVİ SÜRESİNCE EKSİKLİĞİNİ YAŞADIK”
Kanser tedavisi süresinde psikolojik destek hem hastalar hem de yakınları tarafından en çok hissedilen eksikliklerin başında yer alıyor. 61 yaşındaki eşi Zürbiye Özmen’in 12 yıllık kanser mücadelesi boyunca psikoloji açıdan desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Hüseyin Özmen, kanser tedavi ünitelerinde mutlaka bir psikoloğun bulunması gerektiğini belirtti. Özmen, “Eşim kadar ben de zor bir süreç geçirdim ve bir eksikliği farkettim. 12 yıllık kanser mücadelemizde eşime ve çevresine psikolojik destek verilmedi. Kanser tedavi ünitelerinde psikolojik destek verilmeli diye düşünüyoruz. Biz ‘Ömür bitmeden kimseye ölüm yok’ ayetini örnek aldık. Ancak hasta ve yakın çevresi psikolojik desteğe de ihtiyaç duyuyor. Çünkü hastalıkta moral çok önemli bir yer alıyor” diye konuştu.
KULÜPTEN NASIL YARARLANILABİLİR?
Onkoloji bölümünde tedavi gören kişilerin orada yer alan iletişim adresiyle kendilerine ulaşabileceğini söyleyen Arıcı, “Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi dışında farklı hastanelerde tedavi görenler de kulübümüze katılabilir. Yakında web sayfamız da kurulacak. Sosyal medya araçlarıyla yayılmayı düşünüyoruz. Onkoloji bölümünden hasta kazandıkça yapacağımız işler daha da artacaktır” dedi. Arıcı, çoğu hastanın ‘Ya kanser çıkarsa’ diye hastaneye gitmediğini söyleyerek erken dönemde teşhis edilen kanser vakalarının çok kısa sürede tedavi edildiğini belirtti.

Milliyet

Tıp Fakültesi Öğrencilerinden Türkiye’de Bir İlk” üzerine 2 yorum

  1. 2014’te ortaya çıkan “Leyla’dan Sonra” adlı proje kapsamında şu anda Türkiye’de 8 tıp fakültesinde kurulan öğrenci kulüpleri, kanser hastalarını düzenli olarak her gün ziyaret edip onların bir hayallerini de gerçekleştirmektedir. Bu ziyaretlere katılan öğrenciler Tıp fakültelerinde okumakta ve hastalarla doğru iletişim kurmak için yılın farklı dönemlerinde seminerler almaktadır. “Türkiye’de kanser hastalarıyla ilgilenen başka öğrenci kulübü yok, ilk biziz” diyerek haber yapan Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerini kınıyorum. Bu konuda tekzip yayınlamalarını umuyorum.

    İyilikle kalın!

    Leyla’dan Sonra projesi hakkında detaylı bilgi almak için:

    http://www.leyladansonra.com

    https://www.facebook.com/leyladansonra

    Beğen

  2. Sayın dokyorlarsitesi ekibi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2 yıldır hizmet veren Kansere Gülümse Klübü Kanserli çocukların en cok istedikleri seyleri gerceklestirerek onlara umut oluyor. Ayrıca kan ihtiyacları için bagışçı topluyor ve bagışçılarla sürekli iletisimde bilunuyor. Özel üniversite diye hemen haberi yapılmış bu universitenin. Keşke Kansere Gülümse Klübündende haberiniz olsaydı.

    Beğen

Yorum bırakın