Dr. Mehmet Öz Olayının İçyüzü !!!

Bugün gündem 10 “doktorun” Columbia Üniversitesine Dr. Mehmet Öz’ün Üniversitedeki görevinden atılmasını talep eden bir dilekçe göndermesiyle sarsıldı. Özetle, bu kişiler Öz’ün TV programında bilimsel dayanaktan yoksun tedaviler ve ürünler önerdiğini söylüyor, dahası bazı ürünlerin para karşılığı reklamının yapıldığını iddia ediyor.

Hemen belirteyim ; bu 10 doktor herhangi bir bilimsel kuruluşu temsil etmeyen ABD nin değişik hastanelerinden rastgele 10 kişi.

Her şeyden önce Mehmet Öz konusunda kendi görüşlerimi ifade edeyim ;

  • Öz’ün TV programlarında önerdiği ve “mucize” çözüm diye lanse ettiği çoğu ürüne fazla itibar etmiyorum. Bir kısmı faydalı olabilir ama bu tür sansasyonel ifadeleri fazla “amerikanvari” buluyorum
  • Öz’ü fazla “şovmen” bulanlara katılıyorum ( Bizde doktorun “ağır abisi” makbuldür ) ama Amerikan halkı bunu istiyor, Mehmet Öz de hakkını veriyor.
  • Mehmet Öz, Amerika’nın en prestijli Üniversitelerinden Columbia’nın öğretim üyesi ve Cerrahi Anabilim dalı başkanı ( Adamı boşuna o mevkiye getirmezler ) . ABD de çalışmış bir kalp cerrahı olarak bu camiada Öz’ün ne kadar sevilen ve sayılan bir bilim adamı olduğuna bizzat şahit oldum.

Mehmet Öz’ü seversiniz, sevmezsiniz, o ayrı konu ama işin içyüzü çok farklı:

Gelelim işin özüne;

2014 yılında ABD Senatosu Sağlık Komisyonu Mehmet Öz’ü TV programında önerdiği bazı bitkisel ürün ve tedaviler nedeniyle ifade vermeye davet etti. Özellikle Öz’ün programında “mucize zayıflatıcı” diye lanse ettiği “yeşil kahve özü” konusunda onu bir hayli zorladılar. Bu soruşturmaya neden olan şey; Kanadalı bir grup doktorun işlerini güçlerin bırakıp Öz’ün son 200 programını didik didik inceleyip yazdıkları bir rapor idi. Bu raporda Öz’ün programındaki ifadelerin % 40 a yakın kısmının “bilimsel dayanaktan” yoksun olduğu ifade ediliyordu. Göreceli bir kavram olan bu “bilimsel dayanak” lafı modern tıbbın kabul edip etmemesine göre değişiyor. Ama işin asıl ilginç tarafı şu; Öz 4-5 senedir bu programı yapıyor ve çizgisi genellikle hep aynı yönde; En çok üzerinde durduğu konular, sağlıklı doğal beslenme ve spor, arada da bazı vitaminler, bitki özleri öneriyordu. Peki ne oldu da Öz aniden “tu kaka” oldu ? Olanı şu : Öz, geçen sene değişik vesilelerle kolesterol düşürücü “Statin” ilaçların zararlarından ve kolesterolü düşürmenin doğal yollarından bahsetmeye başladı ! İşte büyük hata !!!  Amerikanın en sevilen doktoru ( “America’s favorite Doctor” ) 50 Milyar dolarlık Statin ilaç pazarına dil uzatmıştı !!! Ne tesadüftür ki birkaç ay sonra saldırılar başladı !

Gelelim dünkü olaya ; Yarısı emekli 10 “doktor” Columbia Üniversitesine Öz’ün görevden alınması için yazı yazıyor. Bu satılmışların dilekçede gerekçe olarak gösterdikleri konulardan biri de, Öz’ün GDO lu gıdalara karşı başlattığı kampanya !!! Dilekçede ( Evet ben orijinal yazıyı okudum ) GDO lu gıdaların insan sağlığına zararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamışken Öz’ün GDO lara karşı tavır takınması halkı yanıltıyormuş !!!  Yakında bu “tetikçilerin” hangi firmaların danışmanları olduğu ve kimden beslendikleri ortaya çıkar.

Hemen belirteyim bu akşam Columbia Üniversitesi bir açıklama yaparak Üniversitenin Dr. Öz’ün bilimselliğinden şüphe etmediğini ve “Özerk Üniversite” ortamında Columbia öğretim üyelerinin ifade özgürlüğünün yanında olduklarını ifade etmiştir.

Ben Dr. Mehmet Öz’ün avukatı değilim. Beni üzen kendi vatandaşımız olan çok değerli bir hekime karşı, başta bizim tıp camiasından olmak üzere, işin aslını esasını bilmeden, insanlardan gelen “linç çığlıkları”.

“Türk Cehennemi” fıkrasını bilenler bilmeyenlere anlatsın.

Türk’ün Türk’e ettiğini ………..

KAYNAK

Dr. Mehmet Öz Olayının İçyüzü !!!” üzerine 4 yorum

  1. Olayla ilgili çok bilgim olmamasına karşın, daha önce sigara karşıtlarının karşılaştıkları zorluklarla ilgili okuduklarımdan yola çıkarak oluşan ön yargılarımdan dolayı, finansal gücü olan sektörlerin bu tür linçler yaptığını düşünüyorum. Doktor Öz’ün de programlarını izliyordum Türk TV’lerinde yayınlandıkça. Ve yazıda dikkat çektiğini konuya da katılıyorum az önce değindiğim ön yargılarımdan dolayı.
    Fakat anlamadığım son iki cümlede konuyu nasıl hemen “Türk cehennemi” fıkrasına bağladınız?? Sektör Amerikan, o imza veren 10 doktor Türk değil anladığım kadarıyla. Konu tamamen bağımsız iken nasıl bir “ön yargı”ki sizin ki de bütün olayı getirip Türklüğe bağladınız? Yerli sermaye ve yerli doktorların da Öz’e karşı kampanya başlatma durumu mu var?

    Beğen

  2. Ben Amerikada uzun yillar calismis bir doktor olarak Dr Mehmet Oz’u hakli bulmuyorum. Programlarini izlerkende cok hayret ederdim soylediklerine. Bitki, yiyecek gibi zararsiz gidalara ek olarak FDA onayi almamis icinde ne oldugu belli olmayan ilaclari kendi tv showunda insanlara tavsiye ediyordu kilo vermeleri vs. icin. Bunun arkasinda maddi cikar oldugu cok belli. Universitede calisan bir hocanin ozelliklede bolum baskaninin bilim yapmasi beklenir show degil. Ayrica Columbia Univ. dusunuldugu gibi prestijli bir yer degil. Torpil, yolsuzluk olaylarinin cok oldugu bir yer. New Yorktaki cogu hastanede oyle. New York sehri zaten Amerika ile ilgisi olmayan farkli zamanlarda gelmis gocmenlerin, gocmen amerikalilarin olusturdugu bir sehir. Her turlu 3 kagidin, yolsuzlugun oldugu bir sehir. Istanbul gibi.

    Beğen

    1. Ben Dr öze karsi yapilmak isteyenlere kisi sel olarak karsiyim illaki turk oldugu icin degil.
      Ki o artik Amerkanlasmis gibime geliyor ama Progralarinin daha cok faydali ve insanlari bilgilendirici oldugunu dusunuyor ve bravo diyorum.
      Ama gel gelelim Tv ekraninda biraz show yapmazsaniz orada fazla tutunamazsiniz bu da baska bir gercek.
      Kolestrol le ilgili insanlari bilgilendirmeye calistigi icin de saldirdiklari asikar.
      Ki Canan karatay da ayni cizgide ve 70 yaslarinda olmasina ragmen onada saldiriyorlar tabipler birligi v,s.
      Bilimsellik de var programlarda bana göre ve kendi mesleginde de calistigi birimin basinda olarak muhakkak bilimselligine zaman veriyordur muhakkak.

      Amerika New york konusunda verdiginiz bilgilerede katiliyorum ve siz orda daha kötusunun de oldugunu biliyordursunuz muhakkak.
      Istanbula benziyor olabilir ama genede istanbul ordan daha iyidir bence butun sorunlarina ragmen.
      Göcmen amerikalilar diyorsunuz Newyorka iyide son 2-300 yilda yerlileri katleden göcmenler degil de ne bu gunun Amerikalilari??
      Kim yerli kim göcmen???
      Amerikanin asil yerli halki Aphaciler Cherokiler, v,s degilmi ki onlar tamamen yok olmakla yuz yuze bir kac rezervat ta(kamplarda) yasamak zorunda birakilmis asil irk ve asil amerikalilar….
      Size Amerikada kolaygelsin… Maksadim illaki sizi elestirmek degil bunuda bilin…

      Beğen

Yorum bırakın