Çiçek Hastalığı, Ölümler ve Kurtuluş: Aşılar!

Aşılar neden vazgeçilmez öneme sahiptir, biliyor musunuz?  Bu fotoğraf nedeniyle… Burada gördüğünüz, çiçek hastalığı nedeniyle, sadece 20. yüzyıl içerisinde hayatını kaybetmiş ortalama bir tahminle 300 milyon, muhtemelen 500 milyon insandan sadece 1 tanesi…

Hastalık, 18. yüzyılda toplamda HER SENE ortalama 400.000 kişiyi öldürdü. Aynı yüzyıl içerisindeki körlüklerin %70’inden tek başına sorumluydu! Hastalığa yakalanan yetişkinlerin %20-60 arası, çocukların ise %80’i hayatını kaybetti.

20. yüzyıldaki ölümler ise akıl almaz düzeydedir. 1950’lere gelindiğinde her sene 50 milyon insan hastalığa yakalanmaktaydı! Sadece 1967 senesi içerisinde, Dünya Sağlık Örgütü’nün sayılarına göre 15 milyon insan hastalığa yakalandı. Bunlardan 2 milyonu aynı sene içerisinde öldü.

19. yüzyıl ve 20. yüzyıl boyunca sürdürülen aşı araştırmaları ve kampanyaları sayesinde, durmak bilmez hastalık 1979’un Aralık ayında tamamen yok edildi. Öyle başarılı bir aşılama kampanyası yürütüldü ki, insanlık tarihinde %100 oranla silinen tek hastalık, çiçek hastalığı oldu. Bir diğer deyişle, adeta virüsün soyunu yok ettik, aktive olabileceği alan bırakmadık. Hastalığın suratına baktık ve şöyle dedik: “Hayır, lanet olası! Bize yeterince çektirdin. Artık devam edemeyeceksin! Artık aşılarımız var, buraya kadar!”

Aşılar, özellikle de büyük ve belirgin mikrobik nedenleri olan salgın hastalıklara karşı üretilen aşılar, teknolojinin en muazzam silahlarından birisidir. İnsanın biricik dostlarıdır. Bilim dışı safsataların beyninizi bulandırmasına izin vermeyin. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde, kendinizi ve çocuklarınızı düzenli olarak aşılayın!

http://www.evrimagaci.org/fotograf/46/7610

Yorum bırakın