Cinsel İlişki Böbrek Taşını Düşürüyor

Yakın zamanda ülkemizde yapılan bir bilimsel çalışmaya göre cinsel ilişki böbrek taşlarının düşüşünü kolaylaştırıyor olabilir. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr.Doluoğlu ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada haftada en az 3-4 kez cinsel ilişkiye giren hastaların ilaç kullanan ya da bol sıvı tüketimi önerilen hastalardan daha çabuk ve daha yüksek oranda taş düşürdüğü ortaya çıktı. İdrar yolunda taş olan hastalar düzenli cinsel ilişki ile 2 haftada yaklaşık %84 oranında taş düşürürken diğer hastalarda taş düşürme oranları %35-48 olarak saptandı.

Makale uluslararası bilimsel yayın yapan Urology adlı dergide yayımlandı. Bu sonuç cinsel ilişki sırasında salınan hormonların aynı zamanda idrar kanalının kasılmasını etkilemesine bağlandı.

Bu ilginç sonuç başka bilim adamları tarafından da desteklenir mi şimdilik bilmiyoruz. Fakat konunun bilim camiasında bir sosyal medya olayı haline geldiği söylenebilir.

Kaynak:  Doluoglu OG, Demirbas A, Kilinc MF ve ark. Can Sexual Intercourse Be an Alternative Therapy for Distal Ureteral Stones? A Prospective, Randomized,Controlled Study. Urology. 2015

Yorum bırakın