Aşk mı aptal ediyor yoksa aptallar mı aşık oluyor?

Bilimsel açıdan aşkın, insan biyokimyasını etkileyerek insan beden ve ruhunda çeşitli değişikliklere yol açarak insan yaşamını etkilediği yönündeki fikirler uzun süredir biliniyordu. Hatta bu konuda uzun soluklu bilimsel çalışma ve araştırmalar yapılmış, bunların sonucunda aşkın insan bedenini olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini dile getiren fazlaca yazı ortaya çıkmıştır. Dilimizde de vardır: ’’Aptal aşık…’’

Aşk mı aptal ediyor yoksa aptallar mı aşık oluyor? Bunu bilmeden bile olsa bu cümleyi çoğu zaman duyduk veya kullananlardan olduk. Neden sonuç ilişkisini karıştırsak da bu aşık olanlarda bir aptallık durumu var bundan emindik.

Viyana Üniversitesi Davranış Biyolojisi bölümünden bilim insanlarının yapmış olduğu ve Physiology & Behavior dergisi’nde yayınlanan çalışmada aşk-aptallık ilişkisi ele alınmış.

Çalışma her zamanki gibi sevimli denek hayvanlarımız olan hamsterlar üzerinde yapılmış ve araştırmada hamsterlar iki gruba ayrılmış. Grupta erkek ve dişi hamsterlar yeterli cinsel ilişki yaşayabilmesi için aynı ortama bırakılmış. Böylece her deney kafesinde bir erkek ve bir dişi kalacak şekilde çalışma planlanmış. Diğer gruptaki hamsterlar ise tek başlarına deney kafeslerine bırakılmış.

İki hafta kadar sonra her iki grup hamsterlar, Labirent Testi’ne tabii tutulmuşlar.

Yalnız kalan hamsterler bu testi kolaylıkla başarırken, çift olarak kalan tüm hamsterler, Labirent  Testi’nde başarısız olmuşlar.

Hayvancıkları böylesine etkileyen aşkın canlı vücudundaki yansımasını büyük ölçüde hormonlar göstereceği için daha sonra da hamsterların hormon analizleri yapılmış.

Laboratuvarda yapılan hormon tetkiklerinde çift kalan denek hayvanlarının yalnız başına kalan hayvanlara göre daha fazla oksitosin salgıladığı görülmüş. Bizler biliyoruz ki oksitosin bir aşk hormonudur ve oksitosin, mantıklı düşünmeyi engelleyebiliyor; aptallaşmalarının sebebi de bu olmalı.

Başarısız olmalarının tek sebebi bu değil, başka bir sebebi de stresten dolayı salgılanan kortizol hormonunun hipokampüsü olumsuz etkilemesi. Olumsuz etkilenen hipokampüsün mantıklı karar alınması yönündeki engellerden biri olması. Yani aşk, canlıyı sadece aptallaştırmakla kalmıyor aynı zamanda hayvanın büyük bir strese girmesine neden oluyor. Bu da öğrenme isteğini azalttığı gibi testte başarısız olmasına neden oluyor.

Sonuç olarak;

1) Aşkınızı bulduğunuzda beyniniz ve sevdiğiniz arasında hızlı karar vermeniz gerekecek.

2) Her aptal, aşık olmadığına göre her aşık da aptal olmayacaktır; rahat olabilirsiniz.

3) Ancak şunu da söylemeliyim ki: ‘’Bedeli ne olursa olsun, sevdiklerinize sevdiğinizi hissettirin aptal olsanız dahi.’’

Kaynak: GerçekBilim

Yorum bırakın