Bir antibiyotik meselesi. İki antibiyotik ağır gelmez mi?

Bir haftadır hekim forumlarında OECD 2015 sağlık raporu dolanıp duruyor. İyi doktor ama antibiyotik yazmıyor işte diye bilinen bir aile hekimi olarak konu benim de gündemine oturdu hali ile. Üzerine yaptığım bir hasta görüşmesi de bunu paylaşmalıyım dedirtti.

Pazar akşamı oğlumu alacağım, kaçta alayım telefon bekliyorken telefon çaldı, odur diye açtım geçen sene çalıştığım ASMden hastam çıktı. Buyrun dedim, 15 aylık çocuğu cuma günü boğazı ağrıyor diye doktora götürmüş. Nasıl anlaşıldığını bilemiyorum ama dinliyorum. O zaman bir antibiyotik (amoksisilin+klavunat) yazılmış, bir burun spreyi bir de ateş düşürücü. İlaçlarını kullanmaya başlamış ama pazar günü vücudunda kızarıklıklar başlamış bunun üzerine yeniden doktora götürmüş. Bu sefer bir hastalık adı söylenmiş. El, ayak, ağız hastalığı ve bir antibiyotik daha reçetelenmiş bu sefer sefdinir.

Kesin antibiyotiği derken buldum kendimi telefonda. Sonra hastanın ama uyarısı ile durdum. Siz bana ne soracaktınız diye devam ettim. Yani dedi ikisi birden bu çocuğa ağır gelmez mi?

İki antibiyotik birden ağır gelmez mi?

Sıradan bir evdeki antibiyotikler

Soru buydu, çocuğun ateşi yoktu, genel durumu iştahsızlık dışında kötü değildi, ikinci defa gittiği doktor zaten 3 gündür antibiyotik kullandığını bilmiyordu ve viral olduğu bilinen bir hastalık tanısı söylenmişti. Anlattıklarınızdan ben antibiyotik gerekli görmeyebilirdim ama telefonla bilemeyeceğimi söyledim ve sanki antibiyotik kullanmasa da olur diye ekledim. Siz en iyisi yarın bir daha doktorunuza gidin diye bitirdim telefonu.

Bugün tekrar konuştum hasta ile pazartesi doktora gitmiş, evet o da antibiyotikleri kesmesini söylemiş. Hepimizin buna benzer onlarca hikayesi var ve OECD’nin dünya antibiyotik reçeteleme şampiyonu olduğumuza dair bir raporumuz. Türkiye’de her gün yaklaşık 20 kişiden birine bir doz antibiyotik reçete edildiğini yazıyor o rapor.

Antibiyotik yazmadı hasta saldırdı, antibiyotik yazmadı şikayet edildi, antibiyotik yazmadı başka doktora gitti.

Peki sağlık sistemimizde yukarıda yazılan durum da en az antibiyotik reçeteleme kadar sık olduğuna göre bu kısır döngü nasıl çözülecek? Doğrusu bilemiyorum ama bu yazıyı okuyan sizin görüşlerinizi merak ediyorum. Bunun için de küçük bir anket yaptım tek soruluk iki anket. İlki sizin antibiyotik kullanımızla ilgili. İkinci anket ise antibiyotik talebi hakkında. Yanıtlarsanız sevinirim.




Son olarak bu sayfada düşüncelerimi paylaşma konusunda ön ayak ve destek olan ismi gibi arkadaşım Mahir Atala‘ya teşekkür ederim

Yorum bırakın