Cumartesi ASM’ye gitmemize gerek yok.

Ben böyle düşünüyorum. Bu düşüncemin iki ana nedeni var:

Biri kendim için. Dinlenmem lazım. Cumartesi günü de çalışırsam esnek ve fazla mesai ile haftanın biriken yorgunluğunu atamayacak kadar çok çalışmış oluyorum. Dinlenmiş bir hekim aynı zamanda hastaların sağlığı ve güvenliği anlamına geliyor. Burada da ikinci nedene geliyorum.

Sonra ve aslında hastalarımın güvenliği ve sağlığı için. Burası bakanlığın söylemi ile biraz çelişkili gibi duruyor. Bakanımız bunu hastalarımız için istediğini söylüyor. Bakanımız her ne kadar bir hekim olsa da kendisi şu anda asıl olarak bir siyasetçi.
Bildiğimiz bir şey varsa toplum siyasetçiye düşük hekime ise yüksek oranda güvenir. Halkımızın bu konudaki iradesini de hakkaniyetli ve sağduyulu bulurum. Geçmiş tecrübelerden gelen bir bilgidir bu güven tercihi.

Ben bakanımızın ASMler cumartesi ve pazar çalışsın bu halkın yararınadır sözünü hekim olarak değil bir siyasetçi olarak söylediğini düşünüyorum. Burada da halkın üstün yararından ziyade hastanelere daha fazla hasta gitmesi, daha fazla hasta muayenesi yapılması gibi motivasyonlar olduğunu düşünüyorum. Bakanımız da son konuşmasında bir şekilde ben hastalık bakanı mıyım? diyerek bu çelişkiyi dile getirdi zaten  Peki asıl soru şu hastalar neden Cumartesi ASM’ye gelmek istesin.

Hastalarımızın Cumartesi ASM’ye gelme ihtiyacı var mı?

Hastalarımız ya da biz hafta içi yerine Cumartesi ASMye gelmemizi gerektiren lojistik ya da tıbbi bir ihtiyaç var mı? Bu soru dünyanın çeşitli yerlerinde sorulup araştırılıyor.  Birinci basamakta poliklinik hizmetinin 7/24, hafta sonu ya da esnek mesai şeklinde olmasının sağlığa bir katkısı olduğunu gösteren herhangi bir veri yok. Yani Cumartesi çalışıyor olmak hastalarımızın sağlığını korumak ve geliştirmek açısından bir yarar sağlamıyor. Diğer yandan bizimle benzer gündemdeki İngiltere’de 800.000 hastaya bu sorulduğunda %80’den fazla oradan Cumartesi ASM’nin açık olmasına gerek yok demiş durumda. Bu da halkın sağduyusuna bir işaret. Peki bizde bu oran nasıldır? Bunun için de küçük bir anket yapmak isterim.
Eğer katılırsanız sevinirim iki sorum var; ilki çalışma saatlerinin uygunluğu, ikincisi ise 08-17 dışında çalışmasının gerekli olup olmadığı konusunda. Teşekkürler.




Yorum bırakın