Zika ve Mikrosefali: Doktorlar ilişkiyi nasıl buldu?

İlk yapılan ultrason taraması gerçekten şoke ediciydi. Brezilyalı hekimler bir gebe kadının rahminde beyinde düzensizlikler bulunan, beyin gelişim bozukluğu izledi. Vücudun geri kalan kısmı gibi gelişmiyordu beyin. Buna ”mikrosefali” adı veriliyor. Dr. Adriana Melo, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, aynı zamanda fetal tıp uzmanlığı da bulunmakta. Kendisinden dinleyelim hikayeyi;

medica-zika
Dr Adriana Melo

” bu ilginç paterni görmeye başladığım ilk muayenelerde, bunun Brezilya’da yeni bir şey olduğunu düşündüm. Genellikle yapısal bozukluklar genetik bir probleme işaret ederken beyinde kalsifikasyon görülmesi enfeksiyona işaret etmekteydi. bu yüzden ikisinin bir arada bulunması gerçekten kafa karıştırıcıydı.”

Yılın ilerleyen zamanlarında, Brezilyada bir iki tane daha bunun gibi gebe görüldü. Fakat Ekim  ayı geldiğinde aynı defekte sahip 60 tan fazla bebek olduğunu duyunca Dr. Melo, korktuğunu ifade ediyor.

”Ortalıkta dolaşan, buna aşıların neden olduğunu söyleyen korkunç bir dedikodu vardı. Bizim için zor zamanlardı. Çünkü mikrosefali hakkında konuşulduğunda biri çıkıp ‘ aşı olmayın’ diyor, insanlarda buna inanamaya başlıyor. Bunun nedeninin başka bir şey olduğunu tahmin ediyordum o yüzden çalışmalara başladım.”

Dr Melo’nun ilk hastası 34 yaşında, ilk kez gebe kalmış bir anne idi. Gebeliğin başından beri, Dr Melo’nun takibinde olan kadının, mikrosefali için hiçbir risk faktörü bulunmuyordu. Sigara içmiyor, ilaç kullanmıyor, alkol kullanmıyor ve aile hikayesinde bu duruma sebep olacak bir genetik durum bulunmuyordu. Kadında olan tek şey, 8. gebelik haftasında,  eklem ağrısı ve bir kızarıklıktı. Semptomları geriledi ve annede herhangi bir problem yaratmadı.

Hiçkimse Zika Virusten şüphelenmedi.

Dr Melo; ”Brezilya’da yıllarca Deng ateşi bulunuyor. Başlangıçta sebebin bu olabileceğini düşündük.”

Zika virusu ilk olarak Uganda’da, 1947 yılında maymunlarda keşfedildi. Sonraki 50 yılda insana bulaş sayısı çok azdı. Fakat 2007 yılında, Filipinler, Papua Yeni Gine ve batı pasifik okyanusunda salgınlar görülmeye başlandı. Virus bulaşı sonrası semptomlar genellikle hafif seyrediyor. %80 hasta, enfekte olduğunu bile anlamıyor. Semptomu olanlarda ise, kızarıklık, eklem ağrısı, ateş ve gözlerde kızarma oluyor. Ardından hızla iyileşiyorlar zaten.

Dr Melo Zika virusunü ilk temmuz ayında suymaya başlamış. Tropikal iklimde beklenen bir enfeksiyon değildi. Fakat bir çok gebenin etkilendiğini duyunca ve kendi hastasında da kızarıklık ve eklem ağrısı olduğunu hatırlayınca, Zika buna neden olabilir mi diye düşünmeye başlamış. Ardından bu virus ile ilgili bulabildiği bir çok yayını okumaya başlamış. En başta nörotropik bir virus olduğunu öğrenmiş ve bu da Sinir sitemini enfekte ediyor demek zaten. Ardından bu virus ile aynı aileden olan virus ile enfekte olan ineklerin doğan yavrularında da aynı tablonun olduğunu görmüş.

10 kasımda, bebklerinde mikrosefali olduğu görülen iki hastaya amniyosentez yaptı ve onları analize gönderdi. Ardından o hafta katıldığı fetal beyin gelişimi kongresinde, dünyanın önde gelen fetal beyin uzmanlarından olan Gustavo Malinger’e hastalarını ve hastalarının görüntülerini sunma fırsatı buldu. Dr. Malinger ilgiliydi fakat şüpheleri vardı. Dr. Melo bu konuda ısrar edince ve bu paterni sık sık gördüğünü iletince bu hastaları kendisinin de muayene etmeyi önerdi Dr. Malinger.

Gustavo Malinger
Gustavo Malinger

Dr. Melo Brezilya Sağlık Bakanlığı’nı aradı ve hastaların kongreye gönderilmelerini sağladı.

Dr. Malinger muayene etmelerine izin verecek bir hastane bulduktan sonra yaşadıklarını şöyle anlatıyor; ” ultrason ve MR incelemelerini yaptığımda bulgular çok şaşırtıcıydı. Beyin dokusu gözler ile birlikte harap olmuş görünüyordu.”

Dr. Melo sonraki hafta amniyotik sıvı sonuçlarını aldı. Sonuç sıvıların Zika virüs içerdiğini söylüyordu.Dr Melo  ” Dünyada ilk defa Zika virus amniyotik sıvıda bulunmuş oldu ve virusun çok agresif olduğunu gözler önüne sermiş olduk”

Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.dergisinde iki kez ” klinisyenlere uyarı” şeklinde yayın yapıldı.

Bir hafta sonra Avrupa Hastalık önleme ve kontrol merkezi Brezilya’da görülen Mikrosefali vakalarına Zika virusunun neden olabileceğini uluslararası uyarı şeklinde duyurdu.

 

Brezilyalı hekşmler bu uyarı nedeni ile eleştirilildiler çünkü amniyos mayiinde bulunan Zika , bebeğin umbilikal kord kanında izole edilememişti.Ve şimdi Virus bu kirli işleri nasıl yapıyor bilinmiyor

Dr Melo ” bunun için uzun dönem çalışmalara ihtiyaç var. Bu vakaların aydınlanmasını bu kadar istememin nedeni şu an gebe olan kadınlara br şeyler açıklamak zorundayız. bu çok ciddi bir durum ve bu konuda ilk defa bir şansımız oldu.”

Kaynak: WEBMD

Yorum bırakın