Geç Kalırsanız Körlüğe Neden Oluyor!

11-17 Mart tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı olarak Dünya Glokom Haftası kutlanmaktadır. Her sene bu hafta içinde glokom ile ilgili bir dizi etkinlik yapılmaktadır. ESOGÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından da Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi yürütme kurulu üyesi Prof. Dr. Nilgün YILDIRIM açıklamalarda bulundu.

Glokom ile ilgili sık sorulan sorular ve yanıtları paylaşılmıştır.

1- Glokom nedir? Glokom gelişmesi engellenebilir mi?

Glokom göz siniri hasarı ve bunun sonucunda görmenin etkilendiği bir klinik tablodur. Göz içi basınç yüksekliği(GİB) bir risk faktörüdür. Bir kişinin glokom gelişmesini engellemek şu an için olanaklı değil, ancak erken tanı ile göz siniri hasarının engellenmesi ve görmenin korunması sağlanabilir.

2- Dünya Glokom Haftası kutlaması neden yapılıyor?

Körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alan ve sinsi bir hastalık olan glokom konusuna toplumun dikkatini çekmek, bilinçlendirmek, glokom hastalarının yaşadıkları sorunları araştırmak ve yararlı çözümler üretmek için bu organizasyon yapılmaktadır. Bu yıl ikincisi kutlanmaktadır.

2- Bu organizasyona kimler katılıyor? Nasıl aktivasyonlar yapılıyor?

Dünya Glokom Haftası tüm ülkelerde aynı anda kutlanmaktadır. Bu uluslararası bir dernek olan Dünya Glokom Birliği ve yine Dünya Glokom Hastaları Birliğinin organizasyonu ile olmaktadır. Bu konu ile ilgili endüstriyel ve sağlık kuruluşları ile yerel yönetimler desteklemektedir. Çeşitli halkı bilinçlendirme toplantıları, gazete haberleri, TV programları, tarama muayeneleri, pankartlar, el broşürleri vb aktivasyonlar yapılmaktadır.

3- Glokom tanısı nasıl konuluyor?

Glokom tanısı göz içi basıncının ölçüldüğü, göz sinirinin dikkatli incelendiği bir göz muayenesi ile konulabilir. Bu muayeneler 40 yaş üzerinde özellikle her yıl yapılmalıdır.

3- Kimler daha risk altındadır?

Aile öyküsü, ileri yaş, yüksek GİB’ı,  yüksek miyopi, ırk, sistemik hipertansiyon veya hipotansiyon risk oluşturur. Aile öyküsü ve 60 yaş üstünde risk 6 kat daha fazladır. 

4- Ülkemiz için rakam verebilir misiniz?

Eskişehir bölgesinde 40 yaş üzeri glokom görülme sıklığı ile ilgili çalışmada 5 binin üzerinde kişiyi taradık. Elde edilen değer %1.29. Glokom tanısı alan olguların %80’i daha önceden glokom olduğunu bilmiyordu. Gelişmiş ülkelerde bu oran %50 gelişmekte olan ülkelerde %90’dır. 

5- Glokom tanısı almış kişilerin nelere dikkat etmesi lazım?

Glokomda takip çok önemlidir. Düzenli kontrollerine gitmesi, belli aralıklar ile gerekli testlerin yapılması, ilaçlarını düzgün ve zamanında kullanması istenir.

6- Hastalar ve doktor açısından tedavide sık karşılaşılan sorunlar?

Doktorların karşılaştığı sorunlar hastanın düzenli olarak kontrollerine gelmemesi ve ilaçlarını kullanmamasıdır. Hastalar ise devamlı ilaç kullanmaktan ve ilacın yan etkilerinden yakınmaktadırlar. Yaşam kaliteleri etkilenen bu hastalar sorunlarını doktoru ile görüşerek çözebilirler. Sağlık güvencesi olmayan hastalar için maliyet de önemli bir sorun oluşturmaktadır.

7- Tedavideki glokom hastaları için neler önerirsiniz?

Düzenli takip sonuçlarının kaydedildiği bir dosyasının olmasını, ilaçlarının düzenli ve hatta aynı zamanda kullanmasını, her hangi bir sorun ile karşılaştığında doktoruna başvurmasını öneririm.
8- Glokomda erken tanı için neler önerirsiniz?

 40 yaş üzerinde göz tansiyonu ve optik sinirinin değerlendirildiği göz muayenesinin her yıl düzenli yapılması glokomda erken tanı için yeterli olmaktadır.

Prof. Dr. Nilgün YILDIRIM

Yorum bırakın