Kanseri artık erken tanıyoruz

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nin Nükleer Tıp Bölümü Başkanı Esma Akın, dünyada kanser vakalarının geçen yıllara oranla daha çok ve kolay tespit edildiğini, bu nedenle kanserin arttığı yönünde bir izlenim oluşabildiğini söyledi. Akın, ABD’de ve Türkiye’de en çok görülen kanser türleri ve tedavileri hakkında açıklamalarda bulundu. Kanser vakalarının 30 sene öncesine göre daha çok olmasını teşhis ve tetkik yöntemlerindeki gelişmelerle açıklayan Akın, “Bunları görüntüleme veya tetkik etme yöntemleri çok gelişti. Dolayısıyla bu kanserleri artık erken yakalıyoruz” şeklinde konuştu.
Akın, “Şimdi kanser hem daha çok teşhis ediliyor hem de insanların yaşam süreleri arttı. O yüzden de bu kanserleri teşhis edecek daha çok vaktimiz var. Bu yüzden de kanserin arttığı yönünde bir algı olabiliyor.” ifadesini kullandı.

ABD ve Türkiye’de en sık görülen türler

ABD’de en çok görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu, bunu kolon, prostat ve meme kanserinin takip ettiğini söyleyen Akın, “Hangisinin en çok görüldüğünden çok hangisinin daha ölümcül olduğuna önem veriyoruz. Aslında bütün ülkelerde en çok görülen kanser tipi cilt kanseridir fakat önlem alındığı takdirde geçen bir kanser. En çok görülen kanser, en çok öldürücü kanser demek değildir” dedi.

Türkiye’de de durumun benzer olduğuna dikkati çeken Akın, Türkiye’de sigara kullanımının çok fazla olduğunu ve buna ilişkin olarak da akciğer kanserinin çok yoğun olarak görüldüğüne işaret etti.

Kansere karşı önlemler

Akın, “Besinlerimizi olduğu kadar organik tüketmek gerekiyor. Ama tam anlamıyla organik. Üzerinde ‘organik’ veya ‘doğal’ yazıyor diye bir besin organik değildir. Devletin veya teşkilatların organik gıdalarla ilgili bazı kuralları var. Bunlara uyulması gerek” ifadesini kullandı. AA

Yorum bırakın