Türk Bilim İnsanı Çin’de Göğsümüzü Kabarttı

Türk Bilim Adamı Dr. Hasan Basri SAVAŞ, Çin’de Konferans verdi, Ödül aldı ve Dernek Yönetimine Seçildi

6-8 Mayıs 2016 tarihinde, Çin’in Wuhan şehrinde, Hubei Üniversitesince yapılan, geleneksel tıbbı modern tıp ile birleştirmeyi hedefleyen, ‘Acupotomology Branch of China Academic Society of Native Medicine Congress’ başlıklı kongrede, Dr. Hasan Basri SAVAŞ tarafından, davetli konuşmacı olarak; ‘Biochemical Mechanisms of Minimally-Invasive Surgery’ başlıklı, mikro cerrahinin biyokimyasal mekanizmalarını anlatan bir konferans verilmiştir. Konferans ve katılım Çin Devletinin daveti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin görevlendirmesi üzerine yapılmıştır.

Kongre heyeti tarafından, bilimsel çalışmaları sebebiyle Dr. Hasan Basri SAVAŞ, 2016-2020 arasında dernek yönetimine seçilmiştir. (Recommended as an Expert by Acupotomology Branch of China Academic Society of Native Medicine. Hubei University of Chinese Medicine (2016-2020).) Dernekte bu şekilde görevlendirilen Dünya genelinde toplam 5 üye bulunmaktadır. Ayrıca ‘Onur Belgesi’ ve ‘Bilimsel Kabul Belgesi’ başta olmak üzere çeşitli sertifika, belge ve ödüller takdim edilmiştir. Bu faaliyet ve ödüller Çin basınında geniş yer bularak gazete ve televizyonlarda yayınlanmıştır.

Kongre ve sunumumuza dair Çin’de yapılan haber videosunun linki: http://www.cctvsdyxl.com/article/540.html?from=singlemessage&isappinstalled=0

Çin Medyasında çıkan haber ve ilgili fotoğraflar: https://www.facebook.com/hasan.basri.1213/posts/10209384045782356?notif_t=like&notif_id=1463421851408605

 

Geleneksel Tıp ve Modern Tıp İlişkisi ve Çin Yaklaşımı:

Tüm Dünya için ortak bir sorun olan; geleneksel tıbbın tedavide uygulanışı ile ilgili kanıta dayalı olmama, uygulayıcıların yetersiz olması, hijyene uyulmaması ve doz, tedavi süresi vb hususlarda standardizasyon eksikliği, Çin’de de önemli bir problem olarak ortaya çıkmış. Çin Devleti bu sorunla başa çıkmak için çok ağır cezalar koyarak geleneksel tıbbı önlemeye çalışmış. Bu ağır cezalara rağmen geleneksel tıp uygulamalarını ve insanların yanlış uygulamalardan zarar görmesini önleyemeyince yeni bir çözüm bulunmuş. Tıp Fakültesi ortamında, modern tıp ile geleneksel tıbbı birleştirerek, bilimsel dayanak ve şartlara uygun olarak uygulama yapılmaya başlanmış. Geleneksel tıp uygulamalarını sadece uzman hekimler, kendi alanlarında yan dal benzeri uzun bir geleneksel tıp eğitimi aldıktan sonra uygulamaya yetkili kılınmışlar. Böylelikle modern tıp ile geleneksel tıbbın birleşmesi ve ‘Hubei University of Chinese Medicine’ gibi geleneksel tıp üniversitelerinin kurulması mümkün olmuş. ‘Acupotomology Branch of China Academic Society of Native Medicine’ derneği ve akupotomoloji bilim dalı, Çin’de geleneksel tıp ile modern tıbbın kanıta dayalı olarak birlikte çalışmasının resmi temsilcileri haline gelmişler. Bu derneğin 5 üyesinden birisi olarak seçildim ve 4 yıl boyunca geleneksel tıbbın kanıta dayalı olarak ifade edilebilmesi ve uygulanabilmesi için bilimsel danışman olarak görev yapacağım. Çin’de geleneksel tıp deyince bizim aklımıza akupuntur geliyor ama aslında akupuntur benzeri onlarca metot var ve Dünya genelinde bu işlemler çoğunlukla ehil olmayan eller tarafından, uygun olmayan, sağlıksız şartlarda uygulanıyor. Aynı zamanda Türkiye’de ve bölgemizde bu alanlarda yapılacak muhtemel bilimsel faaliyetleri ve sertifikasyon vb işlemleri de takip edeceğim.

 

Kısa Özgeçmişim: (Arş. Gör. Dr. Hasan Basri SAVAŞ. SDÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya A.D. 2016. E-mail: [email protected])

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) mezunuyum. 10 yıllık hekimim. Meslek hayatıma Şanlıurfa Akçakale Sağlık Ocağında başladım. Sunulmuş ve yayınlanmış 60 civarında uluslararası ve ulusal makale ve bildirim var. 28 bilimsel kurs ve kongre katılımım bulunmaktadır. 4 adet kongre-kurs düzenlenmesinde görev aldım. Devam eden ve tamamlanmış 25 civarı sağlık bilimi (bir kısmı multidisipliner) bilimsel araştırmasında görev aldım ve bu araştırmaların bir kısmı çeşitli kuruluşlarca desteklendi (TÜBİTAK-BAP-ÖYP). Enzimlerin nanolif yapısıyla üretilmiş ileri teknoloji ürünü kumaşlara yerleştirilerek uzun süre aktif ve sabit kalmalarını sağlayan ürünümüze ve tekniğimize ait bir patent başvurumuz devam ediyor. Uluslararası ve ulusal iki bilimsel derginin yönetiminde görevliyim (IJHN (Kanada), Kimya ve Sanayi Dergisi). Birçok bilimsel ödül, burs ve destek aldım. Bunlardan birisi 2014 ANSİAD İş Fikri Yarışması Bilimsel Proje Birincilik Ödülü alan; ‘Deselürize ve demineralize kemik doku matriksi elde edilerek, hastalarda doku grefti olarak kullanılması’ başlıklı, ilgili ürünün ülkemizde ilk defa üretimini sağlayacak teknogirişim projesidir. 6-8 Mayıs 2016 tarihinde, Çin’in Wuhan şehrinde, Hubei Üniversitesince yapılan, geleneksel tıbbı modern tıp ile birleştirmeyi hedefleyen, ‘Acupotomology Branch of China Academic Society of Native Medicine Congress’ başlıklı kongrede, davetli konuşmacı olarak ‘Biochemical Mechanisms of Minimally-Invasive Surgery’ başlıklı, mikro cerrahinin biyokimyasal mekanizmalarını anlatan bir konferans verdim. Çin’deki kongre heyeti tarafından, bilimsel çalışmalarım sebebiyle, 2016-2020 arasında dernek yönetimine seçildim ve ‘Onur Belgesi’, ‘Bilimsel Kabul Belgesi’ aldım. ABD’de, Harvard Medical School, Paul L. Huang, MD, PhD. Professor of Medicine, Director, MGH Cardiac Metabolic Syndrome Program. Cardiovascular Research Center.’ İsimli öğretim üyesi ve merkezden, ortak araştırma için kabul aldım. Tez çalışmamın devamından dolayı ertelemek zorunda kaldım. Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında doktora tezinin son aşamasındayım. Enstitü lisansüstü öğrenci temsilciliği yaptım. Kök Hücre ve Hücresel Tedavi Derneği ve Tabipler Odası üyesiyim. SDÜ Tıp Fakültesinde ÖYP’li araştırma görevlisi olarak çalışıyorum. Danışman öğretim üyem ve bilimsel çalışmalarımda en büyük destekçim; Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN, TÜBA asli üyesidir. 2015 yılı YÖK akademik performans puanı sıralamasında, SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri arasında ilk sıralarda bulunuyorum. İyi bir okur ve geniş bir şahsi kütüphane sahibi olmaya çalışıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Türk bilim adamı hasan basri savaş

Yorum bırakın