Yeni Mezun Dr. Secde Coşkun’dan; İntern Doktor Kimdir?

İntern Doktor Kimdir?
Genel anlam olarak bakarsak tıp fakültesinde 6. sınıf yani son sınıf öğrencisine intern doktor denir.
Mantık olarak düşündüğümüzde hala öğrencidir. Öğrenmesi gereken şeyler vardır. Fakat bir koskoca yıl boyunca eksik eleman kimse onun görevini yapan kişi olarak kullanılır. Ne bildiği, ne bilmesi gerektiği, ne öğreneceği çoğu kişinin umurunda değildir. İntern değil mi; biri gelir, gider, bir başkası gelir… Yeter ki iş yürüsün.
İntern hastanede ne gerekirse onu yapar. Özellikle kan alır, kan şekeri ölçer, barkod basar, telefona bakar, hastanın yanında bilumum tetkiklere gider, tansiyon ölçer, damar yolu açar, getir götür işlerine bakar, numaratörlük, ekartörlük yapar, serum takar, enjeksiyon yapar, randevu alır, numune götürür, azar yer… Yani intern hemşiredir, personeldir, hasta bakıcıdır, gerekirse bir makinedir. Doktor mu? Ha tabi aslen doktordur. En azından birkaç ay içinde doktor olacaktır. Doktor olmadan önce bunları yaşamazsa, doktor olamayacağı sanılmaktadır ki sistem bu şekildedir.
Kimilerince intern ayrı bir canlı türü gibi görünür, bütün işlere koşturması gereken. İntern demek pre-doktor demek değildir onlara göre. Kısa bir süre sonra meslektaş veya aynı ortamda çalışacak insanlar olabilecekleri gelmez akıllarına.


İnterne bir şeyler öğretmeye çalışanlar da yok değildir. Ona iyi davranan, aslında onun olmadığını bildiği işlerini hafifleten, doktor olduğunu hissettiren… Onlar iyi ki vardır.
Tıp fakültesi öğrencisi intern olarak geçirdiği bu son yılında çok fazla farkındalık kazanır. Hastalarla nasıl iletişim kuracağı, nasıl bir doktor olacağı şekillenir bir bakıma. Neden doktor olduğunu sorgular. Bazen pişman olur bu tercihine, bazen mesleki tatmini ta içinde hisseder.


Hayatının öncesine göre gerçekten de farklı geçen bu yılında intern eğer şanslıysa arkadaşlıklarının keyfine varacaktır. Beraber nöbetler tutacak, nöbet ziyaretleri yapacak, destek olacak, yardım edecektir. Bir tarafı kırık koltuklara yatak sererken kendininkini serip bırakmayacaktır. Beraber gülecek, beraber isyan edecektir. Nöbet çıkışı kahvaltı yapmak için beraber fırsat kollayacak, ailesinden uzakta birbirine aile olacaktır. Ders çalışana destek olacak, çalışmayanla beraber boşverecektir.


İntern bir yılın sonunda onca anıyı biriktirip, yoluna nerede olacağını bilmediği bir doktorluk serüveniyle devam edecektir. Bir yıl, bir yandan geçmek bilmezken bir yandan o kadar çabuk geçer ki, intern bittiğini anlamakta zorlanır. Ama bitmiştir her şey gibi bu da. Sırada onu bekleyen belirsiz bir gelecek yatmakta.

Dr. Secde Coçkun – Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2016

Yorum bırakın