Çapa Tıp Hocalarından Önemli Araştırma

Kalıtsal hastalıkların önlenmesi amacıyla “seçilmiş embriyo”nun transfer edildiği tüp bebek tedavisinde olduğu gibi, doğal yolla hamilelik sağlanan çiftlerin de sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmeleri için çalışma yürütülüyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp (Çapa) Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, doğal yöntemle elde edilen gebeliklerde de genetik tanı uygulanmasına yönelik çalışmayla ilgili açıklamalarda bulundu.


ETKİNLİĞİ KANITLANMAMIŞ BAZI YÖNTEMLERİN ÇİFTLERE UMUT IŞIĞI GİBİ SUNULABİLİYOR

Tüp bebek uygulamasının, kısırlık tedavisinde en başarılı yöntem olduğunu, bu tedavinin zaman içerisinde çok kolaylaştığını vurgulayan Buyru, diğer taraftan da çocuğu olmayan çiftler için umut haline gelen tüp bebek tedavisinin, suistimale açık bulunduğunu, etkinliği henüz kanıtlanmamış bazı yöntemlerin çiftlere umut ışığı gibi sunulabildiğini savundu.

 PROF. DR. FARUK BUYRU

 

Hamilelik aşısı, embriyonun yapıştırılması, endometriumun rahim içinin incelenmesi gibi yöntemler tam olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemler değildir. Diğer tedaviyöntemlerinde buna benzer kötüye kullanımlar bulunur. Ancak  tüp bebek gibi ailelerin çok büyük umut bağladıkları tedavi yönteminde ufak bir şekilde gebelik şansının artırılması bile aileler için önemli olabilir. Bu tür tedavilere iyice araştırılmadan güvenilmemeli. Sayılan bu yöntemlerin gebelik şansını artırdığı, hatta küçük bir oranda artırdığı bile kanıtlanmadan ‘yüzde 40- 50 gebelik şansı arttı’, ‘çocuğu olmayan çift kalmayacak’ gibi sunulması son derece yanlış  bir davranıştır.

LABORATUVAR ORTAMINDA DÖLLENME TARİHE KARIŞABİLİR 

Yurt dışında yürütülen çalışmalarla “Laboratuvar ortamında döllenen tüp bebeklerin tarihe karışabileceği” iddialarının ortaya atıldı, ve bunların, döllenmenin laboratuvar yerine rahimde elde edilmesini öngördüğünü benzer başka çalışmalar da yürütüldüğünü bildirildi.

İstanbul Tıp Fakültesinde aynı amaca yönelik bir çalışma başlatılması planlandı.Tüp bebek yapılmaksızın yumurtalıkları uyararak doğal yolla gebe kalan hastalarda rahim içerisinden embriyo elde edip bu embriyoya genetik işlem yapılması konusunda bir araştırma yapılmaya başlandı. Tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm laboratuvar şartlarında, yani kadının vücudunun dışında döllenip gelişen embriyolar rahim içine yerleştiriliyor. Bu yöntem ise kadının rahmi içinde oluşan embriyonun dışarıya alınıp inceleme işlemi.”

DÜZGÜN GELİŞİM GÖSTEREN YUMURTALAR TRANSFER EDİLECEK

Bu yöntemin küçük bir hasta grubunda uygulanabileceğine işaret eden Prof. Dr. Buyru, hastalara şimdiden umut vermenin yanlış olduğuna dikkati çekti.  Tüp bebek yapılan hastaların son derece kısıtlı bir grubu için geçerli olabilecek bu yöntemin etkinliğinin kanıtlanmadığını  ve bu yöntemlerin henüz deneysel aşamada olduğunu belirtti.  Bunlar gelişip ileriye gideceğini ve genetik inceleme için doğal yolla oluşan embriyolar kullanılabileceğini söyledi. Bu amaçla tüp bebek yöntemine gerek kalmayacağını ama bu yöntemin bir umut ışığı olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu ancak İstanbul Tıp Fakültesinde yapılan araştırma etik kurulundan geçtiğini söyledi.

Laboratuvar ortamında döllenme tarihe karışabilir

KALITSAL HASTALIKLAR İÇİN YAPILABİLİR    

İstanbul Tıp Fakültesi  Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reproduktif Endokrinoloji ve Infertilite Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ercan Bastu da yürütülen çalışmanın önemini vurguladı.

Kalıtsal hastalıkların önlenmesi amacıyla çalışmanın değer taşıdığını vurgulayan Bastu, “Özellikle kalıtsal hastalıkları olan yani ‘aileden kalıtım yoluyla geçen’ genetik hastalıklar taşıyan hasta grubu için ilginç bir tedavi yöntemi olacağı kanısındayız. Sperm ve yumurtalar kadın rahminde yani doğal ortamlarında döllenecek, tüp bebek tedavisinde olduğu gibi laboratuvar ortamında değil. Döllenen yumurtalar lavaj yöntemiyle rahimden toplanıp gelişimleri laboratuvar ortamında takip edilip en iyi ve düzgün şekilde gelişimini tamamlayan yumurtalar kadın hastaya transfer edilecek” ifadesini kullandı.

Yorum bırakın