Büşra Şimşek Üniversite Adayları için Yazdı “Güzel Bir Yolculuk: Tıp Eğitimi”

Hayatta hedeflediğimiz her yeni şey bize yeni görev ve sorumluluklar yükler. Görev ve sorumluluklarımızın farkına vardıkça ve bunun gereklerini yerine getirdikçe hedeflerimizin yerini tercihlerimiz almaya başlar. Önümüze sürekli yeni hedefler koyarız. Örneğin okula başladığımızda ilk hedefimiz okulu bitirmek iken, daha sonra iyi bir lisede eğitim görmek, mutlu olacağımız bir bölüm seçmek şeklinde yeni hedeflerimiz olur. Hedeflediğimiz şeye ulaştıktan sonra ise yapmamız gereken önümüze konulan seçeneklerden hangisinin bizim için daha iyi olduğuna karar vermek ve ona göre tercihte bulunmaktır.

Eğer bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen hedefinize ulaştınız, tebrik ederim. 🙂 Şimdi ise iyi bir tercihte bulunmaya çalışıyorsunuz. Bu süreçte öncelikle en başa dönün: ‘’Hedefimi gerçekleştirdim, ancak neden tıp okumak istiyorum?’’ sorusunu cevaplayın. Cevabınızda para ve statü ön planda ise, kesinlikle doğru yerde değilsiniz. Bir kere şunu aklınızdan çıkarmayın: Tıp fakültesinde okuyan herkes ‘’hekim’’ olamaz, ancak ve ancak ‘’tıp bilgisine sahip kişi’’ olur. Hekim olmak ise kişinin sahip olduğu bilgileri insanlık yararına zorsunmadan, kendini diğer insanlardan üstün görmeden kullanması ile mümkün hâle gelir. Bir hekim için statü ‘’halkın hizmetkârı’’ olmak; para ise hizmetlerinin karşılığında insanların yüzündeki gülümsemeyi görmektir ve hatta bu çok daha değerlidir.

Tıp eğitiminin içine girdiğiniz andan itibaren yeni bir yaşam tarzına sahip olacaksınız. Fakülteye başladığınızda hocalarınızın size doktor hanım/bey şeklinde hitap etmesi muhakkak ki gururunuzu okşayacaktır; ancak bu hitaba gerçek manada layık olmak için çaba sarf etmeniz gerektiğini aklınızdan bir an dahi çıkarmayın. Tıp fakültesi dışında da göreviniz aynı şekilde devam edecek, bulunduğunuz yerde hiç beklemediğiniz bir anda biri rahatsızlanabilir, bir kaza olabilir ve müdahale etmeniz gerekebilir (tıp bilgileriniz yeterli düzeye ulaşmış ise) .

Bu meslekte hata yapma lüksünüz yoktur, ‘’Ben burayı çok iyi bilmiyorum, derste burası anlatılmadı.’’  şeklinde savunmaya geçmeye hakkınız yoktur. Kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Bilmediğiniz ya da öğrenme şansınız var iken başka işlerle meşgul olup öğrenmediğimiz bir bilginin bir insan canına mal olabileceğini unutmayın ve bunu kendinize sürekli hatırlatın.

Malzemeniz insan olacaktır ve insanı sadece ‘’biyolojik bir makine’’ olarak göremezsiniz. Duygu ve düşüncelerini yok sayamazsınız. Hasta yanınıza geldiğinde güler yüz gösterebilmeli, onu sabırla ve dikkatle dinlemelisiniz. Uzun bir günün sonuna gelmiş, binlerce hasta ile ilgilenmiş, yorulmuş, dikkatinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun hastayı azarlama hakkınız yoktur. Hastanın birinci ya da bininci sırada olması onun suçu değildir ve siz her yeni hastaya ilk hastanızmış gibi muamele etme dirayetini gösterebilmelisiniz.

Hasta müşteriniz değildir, acı çeken ve bunun için sizden yardım isteyen bir kişidir. Bunun gereklerine göre davranmazsanız tüccardan bir farkınız kalmaz.

Kendinizi diğerlerinden üstün görme budalalığını sakın göstermeyin. Mesleğimiz kutsal bir meslektir, ancak her meslek değerlidir. Tıp okuduğunuzu sürekli olarak insanların kafasına vurmanıza gerek yoktur. Tıp okuma amacınız diğerlerine üstünlük kurmak değil; bilakis onlara hizmet etmek olmalıdır.

Son olarak soğukkanlılık ile vicdansızlık arasındaki ince çizgiye dikkat edin. Soğukkanlılığınız mesleğiniz için iyidir; buna karşın vicdansızlık en büyük cinayettir.

Eğer bahsettiğim şeyler sizin için yeterince cazip ise gönül rahatlığıyla üniversite tercihinize geçebilirsiniz. Üniversite tercihinizde önemsemeniz gereken en önemli şeylerden biri verilen tıp eğitiminin kalitesidir ( Tabi ki eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun üzerinize düşeni yapmadığınız sürece hiçbir anlamı olmayacaktır. ) . Bunun için tıp fakültelerinin ders işleyişlerini, müfredatlarını, akademik kadrolarını, TUS başarılarını incelemenizde yarar var. Diğer bir önemli konu; tıp fakültesinin nerede bulunduğudur. Evinize rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz ve eğitim kalitesi de standartların üstünde olan yerleri tercih etmeye özen gösterin. Çünkü uzun tıp eğitiminiz süresince yolculuklar sizi yıpratabilir, daha sonra yatay geçiş yapmak yerine şimdiden doğru tercih yapmak yararlı olabilir. Bunların haricinde tıp fakültesinde bulunan sosyal ve bilimsel imkânları inceleyin ve bu imkânlardan olabildiğince yararlanmaya çalışın. Sizi diğerlerinden farklı kılacak olan tıp eğitiminizin yanında sahip olduğunuz diğer becerilerdir. Fakültedeki herkes sizinle aynı eğitimi alır, ancak siz hasta ile daha iyi iletişim kurabiliyorsanız, tıp ile birlikte sosyal hayatınızı, bilimsel çalışmalarınızı yürütebiliyorsanız bir adım öndesiniz demektir. Fakültenin uygulama için yeterli materyale sahip olması da oldukça önemlidir. Mezun olduktan sonra yurt dışında çalışmak gibi bir düşünceniz var ise akreditasyon belgesine sahip olan tıp fakültelerini tercih etmeniz yararınıza olacaktır ( Akreditasyon belgesi olmayan üniversitelerin daha sonraki dönemlerde belge alabilecekleri unutulmamalıdır.). Akreditasyon belgesi olmayan tıp fakültelerinden mezun olmanız yurt dışında çalışamayacağınız anlamına gelmez, denklik için birçok sınav yapılmaktadır.

Önemli bir diğer nokta ise tıp fakültelerin bulunduğu şehir ile eğitimi arasında doğru orantı olduğu yanılgısına düşmemeniz gerektiğidir. Fakültenin bulunduğu şehir hakkında önyargılı davranmayın.

Tercih edeceğiniz üniversitenin tıp fakültesinin kaç kişi aldığına ve bu kadar kişini hepsine aynı şekilde iyi ve rahat eğitim ortamı sunup sunamayacağına dikkat edin; imkânları yeterli bir tıp fakültesinde daha az kişi, daha çok pratik anlamına gelir.

Bu kıstasları da göz önünde bulundurarak tercihlerinizi yapmanızı tavsiye ederim ve sizden ricam tıp fakültesine başlarken hissettiğiniz heyecanı ilerleyen dönemlerde kaybetmemenizdir.

‘’Tıp fakültesi sizin için bir varış noktası değil; zevk alarak sürdürebileceğiniz güzel bir yolculuk olsun.

Heyecanınızı koruyun, ilginizi kaybetmeyin ve sakın vazgeçmeyin!’’

Büşra ŞİMŞEK

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi / Malatya

Yorum bırakın