Taylan Bilir: SİZLERE BİR ÜÇÜNCÜ SINIF TIP ÖĞRENCİSİ OLARAK SESLENİYORUM

DoktorlarSitesi.NET tıp öğrencilerimizin köşe yazılarını yayınlamaya onların sesi olmaya devam ediyor, yeni yazarımız Taylan Bilir tıp fakültelerinin yıllardır devam eden çok önemli bir sorununa dikkat çekiyor; kontenjan…


Merhaba.Sizlere mini mini 1. Sınıf , çalışkan 2. Sınıf olarak değil, artık yolu yarılamış sayılan bir 3. Sınıf öğrencisi olarak seslenmek istiyorum.

Belki çoğu kez dile getirilmesine rağmen ben tıp eğitimi açısından çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum.Diyeceğim şey sadece iki kelimeden oluşuyor: Amfilere sığmıyoruz. Belki aranızda ‘’zaten belirli bir süreden sonra insanlar derslere gitmeyi bırakıyor.Bunu mu dert ediyorsun yahu’’ diyenleriniz vardır. Ama ben bunun direkt olarak nitelikli hekim olmakla bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Eğer bizler geleceğimizi gönül rahatlığıyla Türk hekimlerine emanet etmek istiyorsak bu konu üzerinde daha çok durmalı ve sesimizi yetkili makamlara duyurmalıyız.

Rakamların ciddiyetini size tek bir örnek ile açıklamak istiyorum.Zaten bu örnek bu durumun ciddiyetini kavramanıza yetecektir. Benim okulum yani Uludağ Üniversitesi bildiğim kadarıyla YÖK’e 180 kişi civarında kontenjan bildiriyormuş. Bizim okulu kazanan kişi sayısı kaç biliyor musunuz?280! Ve bu sayıya başka ülkelerden öğrenciler dahil olunca sayı yaklaşık 330’u bulmuş oluyor.Eğer benim gibi düşünen öğrenciler adına konuşmam gerekirse biz bu durumdan şikayet etmeyiz. Bizim atalarımız ayaklarında çarık lastiği olmadan bir kuru üzüm tanesi yiyerek bu vatan topraklarını savundular. Biz bu ruhla hareket eder, vatanımız milletimiz için gerekli fedakarlığı yaparız. Ama unutmamalıyız ki bizim öğrenemediğimiz bir bilgi bir hayata eşit.

Saygılarımla

Taylan BİLİR – Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi / DoktorlarSitesi.NET Köşe Yazarı

Taylan Bilir: SİZLERE BİR ÜÇÜNCÜ SINIF TIP ÖĞRENCİSİ OLARAK SESLENİYORUM” üzerine bir yorum

  1. Aynı sorun Gazi Tıp’ta da yıllardır mevcut. Öğrencilerin yanısıra hocalar da serzenişlerini dile getiriyorlar. Kontenjanın çok fazla olduğu, bu yüzden staj gruplarının 14-15 kişilik olduğu dolayısıyla da küçücük hasta odasında bu kalabalığa yeterli kalitede eğitim vermenin zorluğu herkesin dilinde. Örnek vermek gerekirse benim dönemim şuan 480 kişi, dönem 3’teki amfimiz ise 350 kişilikti. Zamanında bu kontenjanı verenler de “zaten herkes teorik derse gelmiyor ki” diye düşünmüş olsa gerek. Burada adını anmak istediğim ve emekli olduğu için son öğrencisi olmaktan gurur duyduğum çok değerli hocam Prof.Dr. Ömer Uluoğlu’nun da her dersinde vurguladığı üzere “tıp bir usta çırak ilişkisidir ve bunun temeli de şüphesiz teorik derslerdir. Bir doktorun teorik bilgisi kusursuz olmak zorundadır aksi takdirde meslek hayatına başladığında karşılaşacağı olumsuzluklardan sorumlu tutulacaktır.” Planlamalar baştan bu ilke doğrultusunda yapılmış olsa hemen herkesin bahsettiği mağduriyetlerin önüne geçilmiş olması işten bile değildi. Yeni yeni gidişatın vehameti farkedilmiş olsa gerek tıp fakültelerinde kontenjanlar düşürülmeye başlandı ancak olan oldu bile.

    Stj. Dr. Muhammed BAYKARA
    Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

    Beğen

Yorum bırakın