‘Küba’da Kanser Aşısı Bulundu’ Haberine Türk Doktorlardan Açıklama!

AKCİĞER KANSERİNDE AŞI TEDAVİSİ HAKKINDA TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ’NDEN AÇIKLAMA 

Dernek Başkanı Prof. Dr. Özet: “İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmamıştır. Bu sebeple henüz onaylanmamış bir moleküle ilişkin ‘mucize’ gibi ifadelerin kullanıldığı haberler, hasta ve hasta yakınlarına zarar vermektedir”

AKCİĞER KANSERİ AŞISI NEDİR?

İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin çok önemli görevleri vardır. Bunlardan biri de vücutta sürekli oluşan veya dışarıdan aldığımız kendinden farklı ve yaşamla bağdaşmayan her türlü hücre ve organizmayı tanıyıp yok edilmesini sağlamaktır. Çoğu hücre de bu mekanizma sayesinde yok edilmektedir. Kanser hücrelerinin bir özelliği bu koruyucu mekanizmadan kaçabilmeleridir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin kanser tedavisinde kullanılabilecek bir yöntem olduğu uzun yıllardır düşünülmüş ve farklı kanser tiplerinde bağışıklığı güçlendirerek tedavi çalışmaları başlamıştır. Bu konuda Kübaʹda geliştirilen bir aşının yapılan ön çalışmalarda akciğer kanserine karşı olumlu sonuçlar verdiği geçen hafta basında açıklandı. Racotumumab adlı aşı bağışıklık sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı gösterilmiştir. NeuGcGMʹnin normal hücrelerde bulunmadığı bilinmektedir.

ÖN ÇALIŞMA SONUÇLARINA GÖRE AŞI İLERİ EVRE AKCİĞER KANSERİNDE İYİLEŞME SAĞLAMAMAKLA BİRLİKTE, ÖMRÜ ORTALAMA 2 AY UZATMAKTADIR. BU YARAR SADECE KEMOTERAPİDEN YARAR GÖREN HASTALARDA GÖRÜLMÜŞTÜR. 

Aşı ile ilgili ilk çalışmalar ileri evre melanom (cilt kanseri), meme ve akciğer kanserlerinde yapılmıştır. Az sayıda hastada araştırma amacıyla yapılan ve faz I denilen bu çalışmalarda aşının bağışıklık sistemini uyarabildiği ve hastalar üzerinde yan etkilerinin fazla olmadığı bulunmuştur. Daha sonra yine araştırma amacıyla bölgesel ileri veya yaygın evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda yapılan faz II çalışmalarda; ilk verilen kemoterapi kürlerinden sonra racotumumab aşısı uygulananların, uygulanmayanlara oranla daha uzun süre yaşadıkları gösterilmiştir. Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmektedir. Kemoterapinin faydalı olduğu 176 hastada ilk iki ay içinde başlanılan aşı tedavisiyle ömür  2 aya kadar uzamaktadır. Az sayıda hasta sayısıyla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, “kanser aşısı” ile ilgili ilk sonuçların umut verici olduğunu, ancak araştırmanın klinik çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirterek, hasta ve hasta yakınlarının bilimsel tedavi metodlarından uzaklaşmaması gerektiğini bildirdi.

Özet, medyada yer alan kanser aşısıyla ilgili haberlere ilişkin, Dernek Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yaptı.

Sağlığın korunmasında çok önemli yer tutan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapıldığını ifade eden Özet, farklı kanser tiplerinin bağışıklık sistemi güçlendirerek tedavi edilmesine yönelik çalışmaların da uzun yıllardır devam ettiğini aktardı.

Özet, bu konuda Küba’da geliştirilen bir aşının ön çalışmalarında akciğer kanserine karşı olumlu sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

“Racotumumab adlı aşının, bağışıklık sistemini uyararak NeuGcGM içeren kanser hücrelerini tanıyıp yok eden antikorlar oluşmasını sağladığı gösterilmiştir ve NeuGcGMʹnin normal hücrelerde bulunmadığı bilinmektedir.” ifadesine yer veren Özet, şunları kaydetti:

akciger-kanseri-asisi-dsn-doktorlarsitesi

– “Haberler konusunda dikkatli olunmalı”

Özet, kanser tedavisinin kişiye özel olduğunu ve her hastanın değişen koşullarına göre planlandığını vurguladı. Hasta ve hasta yakınlarının kanıta dayalı bilimsel tedavilerden uzaklaşmaması gerektiğinin altını çizen Özet, bu tür haberlere konusunda dikkatli olunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak kanser tedavisinde alınan her olumlu sonucu merak ve heyecan ile takip ettiklerini belirten Özet, tedavide faydalı olduğu kanıtlanan her yeni ilaç ve yöntemi hızla kullanıma almaya gayret ettiklerini; kanser ile ilgili her türlü gelişme ve yenilik hakkında doğru ve bilimsel bilginin, derneğin “https://www.kanser.org” adresinden öğrenilebileceğini kaydetti.

rF7iebktSdyOYYwQqEfO_Prof. Dr. Ahmet Özet 2.jpg

‘Küba’da Kanser Aşısı Bulundu’ Haberine Türk Doktorlardan Açıklama!” üzerine 3 yorum

  1. Her zamanki gibi yeterli çalışma yok, bekleyip göreceğiz söylemi. Oysa “Kübayla bağlantı kurduk, biz de üzerinde çalışıyoruz, olumlu sonuçlar etkileyici, bilimsel çalışmalara katkı sağlamak amacıyla biz de doktor ekibi göndereceğiz, bizim çalışmalarımız da devam ediyor vb” gibi söylemleri özledik

    Beğen

  2. Kanser tedavisinde konu olan ilacın Kuba Hükümeti tarafından insanlara ücretsiz dağıtılması konusunda bir bilginiz var mı..????

    Beğen

  3. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz bukadar haber çıktıysa araştırmakda fayda var ayrıca ortalarda büyük bir ilaç endüstrisi varken butip açıklamaların gelmesi çok normal Allah hastalara acil şifa versin

    Beğen

Yorum bırakın