Mağaza açar gibi Tıp Fakültesi Açmanın Sonucu!

İşte yeni açılan bir tıp fakültesi öğretim üyesinin yazdıkları:

Tıp Fakültemiz 27 Mayıs 2007 tarihinde resmi olarak kurulmuş ve 2008-2009 eğitim öğretim döneminde ilk öğrencilerini almıştır. Alınan ilk öğrenciler  öğrenciler Sivas Ünv. Tıp Fakültesi ile yapılan protokolle orada eğitim öğretime başlamış, daha sonra 2012-2013 eğitim öğretim döneminde Giresun da Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri ilk defa eğitime başlamışlardır. Şu an Giresun da öğretim gören Dönem 1, Dönem 2, Dönem 3, Dönem 4 ve Dönem 5 öğrencileri mevcuttur ve toplam tıp öğrencisi sayısı 200’ü aşmıştır. Tıp Fakültemizde şu an toplam 63 öğretim üyesi mevcuttur.

Yukarda bahsettiğim tüm bu öğrenci ve öğretim üyesi rakamlarına ve de kuruluşundan  itibaren 9 yıl geride kalmasına rağmen maalesef tam donanımlı bir Tıp Fakültesi Hastanesi kurulamamış, eski meslek yüksek okulunun tadilatla hastaneye çevrilerek 30 yatağı olan geçici bir hastanede hizmet verilmek zorunda kalınmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın 750 bin nüfusun altındaki illerde uygulamaya koyduğu ildeki Tıp Fakültesi ile Devlet Hastanesi nin ortak kullanımı (afiliasyon)  Giresun’da maalesef geride kalan 9 senede yapılamamıştır.

Bilindiği gibi Tıp Fakültesi eğitiminin 4,5 ve 6. sınıfları hastanede yapılan stajlarla teorik eğitimin yanında ağırlıklı olarak pratik eğitim verilerek yapılmaktadır. Maalesef ki Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde geçtiğimiz yıl 4. sınıf öğrencileri doğru dürüst bir pratik hasta başı eğitimi görmeden Dahiliye, Pediatri, K.Doğum, Anestezi, Kardiyoloji ve Radyoloji stajlarını yapmak zorunda kalmış ve bu öğrenciler bu sene 5. sınıf olmuş ve yine sadece teorik eğitimle 5. sınıfı yapmak durumunda kalacaklardır. Kaldı ki 5. sınıfta verilmesi gereken  küçük stajlardan Beyin Cerrahi, Psikiyatri, Nöroloji, Plastik Cerrahi, Dermatoloji, Göğüs Cerrahi gibi bölümlerin öğretim üyesi şu an için Tıp Fakültemizde yoktur.

Tüm bu anlattıklarımdan dolayı yaklaşık 5 ay önce yeni atanan rektörümüzün de girişimleriyle Afiliasyon için görüşmelere başlanmış, fakat sizin de haberlerinizde okuduğumuz yeni kurulan Niğde, Aksaray ve Alanya Üniversitesi Tıp Fakülteleri öğrencisi ve de öğretim üyesi olmamasına rağmen afiliasyonu gerçekleştirmiş, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi ise bu kadar öğrencisi ve de öğretim üyesi ile afiliasyonu en önce yapılması gereken yer olmasına rağmen nedenini bilmediğimiz bir şekilde bir türlü bu süreç tamamlanamamış ve  hala hastane bile denmeyecek bir yerde eğitim öğretimini ve de hasta bakım hizmetini sürdürmek zorunda bırakılmıştır. Bunun dışında hastane yetersiz olduğu ve döner sermaye üretecek kadar getirisi olmadığı için öğretim üyelerine döner sermaye dağıtılmayarak sadece maaşlarıyla yetinmek zorunda bırakılmıştır. Sanırım Türkiye’de döner sermayenin kuruluşundan beri dağıtılmadığı tek hastane bizimkisidir.

 

Ben ve benim gibi düşünen arkadaşlarım 1 sene sonra ‘Hekim’ olarak mezun edeceğimiz öğrencilerimizin yeterli eğitimi alamamalarından vicdanen  rahatsız olduğumuzdan ve de sadece maaşlarıyla geçinmek zorunda bırakılan öğretim üyelerinin bu durumlarından dolayı bu konuyu haber yapmanızı bekliyoruz, belki bu sayede afiliasyon süreci hızlanarak bir an önce kurulu bir hastane düzenine kavuşmamız mümkün olacaktır.

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Mağaza açar gibi Tıp Fakültesi Açmanın Sonucu!” üzerine 4 yorum

  1. Giresunlu bir doktor olarak konuya açıklık getireyim. Devlet hastanesi doktorları, gelecek doktorlar yüzünden döner sermayeleri azalacağı için afilasyonu istemiyorlar.

    Beğen

  2. Hastane binasının birini kayıyor diye bosaltıp yurt yaparak, digerine ise giderayak bir günde depreme dayanıksız raporu cıkartmak suretiyle yıkıp bos arazi olarak yıllarca bekletmek suretiyle, insanları bir binada toplayıp ustsute alcak tavanlı poliklinik kapılarında saglık hizmeti verilmektedir. Bakıldıgında universite acıldıgı yıl,bir cok binaya talip olmus, ilk icraat tekel binasının oldugu yere havuzlu sosyal tesis yapmıs, millet bahcesi yanındakı rektorluk binasını almak icin cok yogun caba sarfetmistir.Ayrıca su anki devlet hastanesi insaasından sonra, universite bunyesine tıp fakultesi icin verilmis fakat universite 3 ay sonra geri vermistir. Simdi 2006 da kurulan universite icin 10 senede gelinen nokta budur. Dusunmek gerekirse,bu 10 senede, insanlar samsun trabzon tıp fakultelerine gitmekte kapılarında yatmakta yollarda , zaman para kaybetmekte, kazalar gecirmektedir. Yaklasık 400 bin ilce dahil nufuslu bir sehirde, sadece bir gastroloji uzmanı, haftada uc gun sadece 8 er hasta bakmakta, makula dej.(sarı nokta) hastalıgı olan her yaslı hasta,lucentis uygulaması icin tıp fak. sevkedilmektedir. Sonuc olarak, insani yonden baktıgımızda, insan hakları, kul hakları, yetim hakları dedigimizde,farklı pencereden bakmamız gerekmektedir.
    Yorumum sadece sahsi goruslerimdir, kaynak basın gozlem hastaneler ve hasta yakınlarımdır.

    Beğen

  3. Üstte ki arkadaş devlet hastanesinde ki doktorların maaşlarının duseceginden endişe etmiş peki bu bencillik rant kavgası olmuyor mu sizin için öğrenciler gerekli eğitimi alamayacak,öğretim görevlileri ailesini gecindiremeyecek durumda olacak,hastalar için işgence olacak ameliyatlar bile yapılamaz duruma gelmisken biran önce afiliye olmasi gerekli hergecen gün hem şehir adına hem hastane adına büyük bir kayiptir ve utanç verici bir durumdur.Artık bıçak kemiğe dayanma noktasına gelinmiş verilen vaad lerin yerine getirilmesi gerektir.

    Beğen

Yorum bırakın