112 Acil Hattına 115 milyon çağrı geldi 110 Milyonu GEREKSİZ!

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, acil çağrı hattı 112’ye, bir yılda toplam 115 milyon 448 bin 713 çağrı geldi. Bu çağrıların yüzde 96’sı ‘asılsız’ çıkarken, yalnızca 4 milyon 77 bin 80 vaka çağrısı, ‘acil’ kapsamında değerlendirildi. Her yıl yüzbinlerce insanın acil yardım talebini ilettiği ve bakanlığın ambulansları ile acil sağlık hizmeti verdiği 112 Acil Servisi’ni gereksiz yere arayanlar arasında telefona yanıt veren teknisyene küfredenlerin, sözlü tacizde bulunanların olması dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni başlattığı uygulama ile insan hayatını tehlikeye atan asılsız çağrılar için ceza kesilmeye başlanırken, çalışmalar kapsamında 22 pilot ilde 167 kişiye para cezası verildiği belirlendi. Ancak bazı kişilerin cezaya rağmen defalarca 112’yi arayıp küfretmesi de dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. HASAN  Aydınlık, 112 Acil Çağrı Hattı’nın, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ve ücretsiz olarak 7 gün 24 saat hizmet veren önemli bir telefon hattı olduğunu belirtti.

‘Vakalara ulaşmak gecikiyor’

Personelin gereksiz meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada gecikmeler yaşanabildiğine işaret eden Aydınlık, şunları kaydetti:

112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açıyor. Daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta ciddi sorunlar yaratıyor. Şu anda 22 pilot ilde asılsız arama yapan kişilere ceza kesilmeye başlandı. Aynı kişinin ilk asılsız aramasına 250 lira, ikinci ve daha sonraki asılsız aramalarına ise 500 lira ceza kesiliyor. 2015’te 167 ceza kesilmiş, bunların 9’u 500 lira üzerinden diğerleri ise 250 lira. Yani toplam 44 bin lira ceza kesildi.  Vatandaşların bu hattı gerçek çağrılar için kullanması amacıyla bilinçlendirme çalışmalarımız da devam edecek.”

Ayşegül Kahvecioğlu / Ankara

Yorum bırakın