Türkiye böbrek naklinde çok yol katetti

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye’nin böbrek transplantasyonunda yol katettiğini söyledi.

Dünyada böbrek hastası sayısının en fazla görüldüğü 6 ülkeden birinin Türkiye olduğunu belirten Üstündağ, 1995’te milyon nüfus başına 78 böbrek hastasının görüldüğünü söylerken bu rakamın 2015 yılında neredeyse binde bire ulaştığını vurguluyor.

Son dönem böbrek hastalığı evresine ulaşan kişinin yaşamını sağlıklı sürdürebilmesi için tedavi gerektiğini ifade eden Üstündağ, şöyle devam etti:

“Türkiye transplantasyonda esasen bayağı bir yol katetti. Özellikle son on yılda böbrek transplantasyonu açısından başarı büyük ama maalesef bu başarı %80 canlılardan alınan böbrekle sağlanmış bir başarıdır. İspanya’da milyonda 30 olan kadavradan böbrek bağışçılığı maalesef ülkemizdeki bütün çabaya rağmen yüzde 4’ler, 5’ler civarındadır. Canlı kaynaklar sınırlıdır. Potansiyel olarak 70 bin böbrek hastamız var. Bunların 22 bin küsürü böbrek bekleme listelerine kayıt olmuş vaziyette. Ancak bunlara verebileceğimiz böbrek geçen sene 2 bin 200 civarındaydı. Yani bekleme listesinde olanların bile %10’u kadarı ancak böbrek alabilir.”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok da dünyada 3 milyon böbrek hastası olduğunu ifade etti. Böbrek hastalarının üçte ikisinin haftada 3-4 defa yaklaşık 4 saat hemodiyalizle tedavi edildiğini aktaran Ok, bu yöntemin 2 milyon insana yardım ettiğini vurguluyor. Ok, böbrek hastalarının evde diyaliz tedavisiyle de sağlığına kavuştuğunu, son dönemde bu konuda ilerlemeler kaydedildiğini dile getiriyor.

Yorum bırakın