UYKU REHBERİ

 

En az çocuklar kadar erişkinler içinde önemlidir, uyku. Yalnız bizler, çocuklar gibi önceliklerimiz arasına almayız çoğu zaman. Genelde ikinci plandadır bizler için. İhtiyaç duyduğumuz halde, gündelik yoğun hayatımızda geri plana hapsetmişizdir uykuyu. Uyumadan önce herkesin bir uyku rehberi olmalıdır. Bu rehbere gelmeden uykuyu biraz açalım.

Uykunun kalitesi, hijyenliği insan vücudu için çok önemlidir. Yarım uyku, gününde yarısını çalmaktadır. Özellikle uyanık halde, planladığımız günlük işlerimizi dahi yaparken yarım kalktığımız uykunun hasretini çekmekteyiz. Böylesi bir uyku yoksunluğunun, istemediğimiz halde vücudumuza vereceği zararlardan bahsetmek lazım.

  • Başta, hafızayı zayıflatır. Gün içinde önemsemesek de, birçoğumuz yaşarız. Altında yatan sebeplerim başındaysa uyku yoksunluğu gelmektedir.
  • Kilomuzun dalgalı bir seyir göstermesi. Güne hafif başlayıp, hafif bitirememek.
  • Bazı kalp hastalıklarının, dolaylı olarak sebeplerinden biridir.
  • Zayıflayan immün sistem. Savunmamızı güçlü tutabilmenin kaynaklarından biri de düzenli uykudur.
  • Yüksek kan basıncı. Monotonlaşmış gün telaşına ayak uyduramayınca ve yarım alınmış bir uyku olunca kalp günün hızına yetişmeye çalışır. Genelde zorlanır.

İyi bir gece istirahati içini uyku rehberinizde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

  1. Kendinize özgü bir uyuma programınız olmalı. Yalnız burada şuna dikkat etmeliyiz; aynı saatte uyuyup güne aynı saatte başlamaya özen göstermeliyiz. Böylesi bir uyku düzeni için bir hafta yeterli olacaktır.
  2. Uyumadan önce sıcak bir banyo, gün içinde yorulmuş vücuda iyi gelecektir.
  3. Düzenli egzersiz yapmak. Gün içinde 30 dakika yürüme egzersizi dahi vücudun ihtiyaç duyduğu aktiviteyi karşılar.
  4. Uyumadan önce yemek yemekten kaçınmak. Eğer uykudan hemen önce yemek yeme eylemi gerçekleşirse, metabolizma uykuda hareketlenmeye başlayacaktır.
  5. Uykudan önce alkolden ve kafeinli gıdalardan uzak durmak. Uykuyu tetikleyecek vücut kimyasallarının uyarılmasını önlememek için uyumadan evvel bu gıdalardan kaçınmak gerek.
  6. Gün içinde yapılan fazla şekerlemeler. Hepimizin hoşuna gidiyordur ama uzun şekerlemeler gece uykusunun kalitesini azaltıyor.
  7. Yatakta kitap okumak. Bilimsel değil belki ama deneyince göreceksiniz 🙂
  8. Yüksek sesli bir ortamda uyumamak. Gece boyunca kalkıp yeniden uyumanızı zorlaştıracak derecede yüksek sesli ortamlarda uyumaktan kaçınmak gerek.
  9. Oda sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekmektedir.

Yukarıdaki koşullar sağlandığı zaman, uykunun ne derece değerli bir eylem olduğunu göreceksiniz. Ve ertesi gününüz bir o kadar eğlenceli geçecektir. Bu arada ortalama kaç saat uykuya ihtiyacımız var, biraz da ondan bahsedelim.

  • 18 yaş ve üstü için 7.5 -9 saat.
  • 12 -18 yaş arası 8.5 -10 saat.
  • 5 -12 yaş arası 10 -11 saat.
  • 3 -5 yaş arası 11 -13 saat.
  • 1 -3 yaş arası 12 -14 saat.
  • 1 yaşına kadar 14 -15 saat ideal olan saatlerdir.

Şimdiden iyi uykular herkese.

 

Yorum bırakın