Diyabet hastaları için rekor denemesi

– 120 bisikletçi turbo trainerlarla en çok mekanik enerjiyi üretmek ve diyabet hastalığına dikkat çekmek için pedal bastı
– Turbo trainerlara bağlı 30 bisikletle gerçekleştirilen denemede sporcular, 8503.2 wattlık mekanik enerji üretimi ile 8362 wattlık eski rekoru geçti

İSTANBUL (AA) – Diyabet hastaları ve bu hastalığa dikkat çekmek için 120 bisikletçi turbo trainerlarla en çok mekanik enerji üretimi rekorunu kırmak için pedal bastı.

Türkiye Diyabet Vakfı, Işık Üniversitesi ve Lilly İlaç firması tarafından düzenlenen organizasyon Işık Üniversitesi’nin Şile Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Aralarında diyabet hastası olan sporcuların da yer aldığı 120 profesyonel ve amatör bisikletçi diyabet hastalığı hakkında farkındalık yaratmak için 1 saatte turbo trainer tekniği ile en çok mekanik enerji üretimi yaparak Guinness rekorunu kırmak için çabaladı.

Rekor denemesinde pedal basan tip 1 diyabet hastası bisikletçi Erdinç Saraç, rekor denemesine katıldığı için gurur duyduğunu ifade ederek, “Diyabet hastalığına yönelik farkındalığı arttırmak için burada bulunuyoruz. Guinness rekorlarına girmek için çabalayacağız İnşallah rekoru Türkiye’ye getireceğiz. Burada 30 tane trainerımız var. Tüm sporcular aynı anda pedal çevirecek. Üretilen toplam watt gücü ile rekoru kırmaya çalışacağız. 15 yıldır diyabet hastasıyım. 2001 yılında bu durumu fark ettik. Düzenli kontroller sayesinde diyabetimle birlikte yaşıyorum. Düzenli spor yapıyorum, özellikle bisiklete biniyorum. Bu hastalığınızı kontrol altında tutmanızı sağlıyor.” dedi.

Etkinlikte rekor kırmak için pedal basan Avrupa şampiyonu bisikletçi Ahmet Örken, “Diyabete farkındalık yaratmak için ben ve sporcu arkadaşlarım buradayız. Böyle bir etkinlikte pedal çevirdiğimiz için çok gururluyuz. Bizi bu etkinliğe dahil edenlere teşekkür ediyoruz. Burada biz her zaman yaptığımızı yapacağız ve pedal çevireceğiz. İnşallah bu işi becerip rekoru İngiltere’den Türkiye’ye getireceğiz.” şeklinde konuştu.

-“Diyabetliler hasta değiller”

Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz bugünkü etkinlikte bir tarih yazıldığını ifade ederek, “Bir dünya rekor denemesi bunu diyabetli gençlerin katılımı ile gerçekleştiriyoruz. 8800 watt’ın üzerine çıkarsak rekoru İngilizlerin elinden alacağız. Bu rekoru diyabetli olmayanların elinden alacaklar. Bu etkinliğin tek amacı var; Diyabetliler hasta değiller. İnsülinlerini düzenli olarak aldıkları zaman, ilaçlarını düzenli olarak aldığı zaman, yaşamlarına dikkat ettikleri müddetçe diyabetli olmayan insanlar kadar sağlıklıdır. Bizim ülkemizde yaklaşık 10 milyon kişi diyabetli. Ancak biz diyabeti bilmiyoruz. Diyabet, farkında olunduğu zaman önlenebilir, kontrol altına alınabilir bir hastalık. Bizim burada yaptığımız toplumda bir farklılık, farkındalık yaratmak. Düzenli spor yapan insanlar diyabetle ilgili regülasyonlarını çok daha iyi bilip ayarlayabiliyor. Spor sayesinde yüzde 50 oranında daha az ilaç kullanıyorlar. Onun için diyabetlileri spor yapmaya teşvik ediyoruz. Gençler için bisiklet gibi sporları, yaşlılar için yürüyüş, yüzme gibi sporları öneriyoruz. Diyabetli, hastadır, güçsüzdür zayıftır demek bir yanılgıdır. İlaçlarını kullandığı zaman, diyetini yaptığı, sporunu yaptığı zaman diyabetli hasta değildir. Diyabetlinin normal insandan farkı yoktur. Diyabetliler kendilerine daha iyi baktıkları için daha sportmendirler.” değerlendirmesinde bulundu.

Uzun hazırlıklar sonucu turbo trainerlara bağlı 30 bisiklet ve 120 sporcunun katılımı ile başlayan 1 saatlik rekor denemesinde, sporcular büyük performans göstererek, 8503.2 wattlık mekanik enerji üretimi ile 8362 wattlık eski rekoru geçti. Rekorun İngiltere’deki Guinness yetkililerince onaylandıktan sonra ilan edileceği bildirildi.

Rekor denemesi ve sonuçların alınmasından sonra tüm sporcular hep birlikte poz vererek fotoğraf çekildi.

Yorum bırakın