Hastane enfeksiyonuna karşı mücadelede yeni bir antibiyotik keşfedildi.

DSN-İnsan burnunun 50 den fazla bakteriye ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?

Hatta bu 50 den fazla bakterinin içinde yer alıp burnumuzda yaşayan, özellikle hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde yatan, bağışıklık sistemi düşük hastalara bulaşan ve halk arasında ” hastane mikrobu” olarak bilinen S.aureus’ da yer almaktadır. Bu bakterinin çeşitli cilt, kalp, kan vb. gibi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir.(S.aureus: Metisilin isimli antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiş tehlikeli bir bakteridir.)

Burun ekolojisi üzerine çalışan Almanya Tübingden Üniversite araştırmacıları, S.aureus’a karşı savaşan ve onu yok eden bir antibiyotik geliştirmeyi başarmışlar. Öncelikle, farklı insanların burunlarından aldıkları 90 farklı staphylacoccus türü bakteriyi ayrıştırarak izole etmişler. Hatta bunlardan, Staphylacoccus lugdunensis adı verilen bakteriyle, S.aureus bakterisini aynı petri kabı içinde birlikte bulundurarak büyümelerini gözlemlemişler.

Sonuç olarak: Staphylacoccus lugdunensis, aynı petri kabında büyüdüğü S.aureus’u yok etmiş. İnsan burnunda yaşayan ve tehlike saçan bir bakteriyi, yine insan burnunda yaşayan başka bir bakteriyle yok etmeyi başarmak takdire şayan.. Sanıyorum çok yakında hastane mikrobunu yok edecek ve adına da lugdunin dedikleri yeni bir antibiyotiğe kavuşacağız. DoktorlarSitesi.NET. Lugdunin, Metisiline Dirençli S. aureus bakterisiyle birlikte aynı zamanda Vankomisin adı verilen antibiyotiğe direnç gösteren Enterococcus türünde ki başka bir bakteriyi de yok edebiliyor. Her ne kadar geliştirme aşamasında olsa da, Lugdunin fareler üzerinde denenmiş ve stafilokok kaynaklı cilt enfeksiyonunu yok etmiş. Araştırmacıların verdiği bilgilere göre burun yoluyla kullanılacak olan bu antibiyotik sayesinde hastane enfeksiyonlarının önüne geçilebileceği düşünülüyor.

Ecem ATLAS

Yorum bırakın