Antibiyotiklerin Yerini Alacak Buluş !

Antibiyotiklerin Yerini Alacak Buluş ! Sepsiste kullanılmak üzere geliştirilen “magnetler” gündemde. Septik şok, yaşamı tehdit eden bir durumdur ve etkilediği kişilerin yaklaşık %50’sini öldürebilir. Günümüzde en çok kullanılan yöntem antibiyotikler ama bilim insanlarına göre bu yöntem, onların yerini almaya aday. Ve bilim insanlarıyla doktorlar tarafından, “kandan, mikrobu eleyecek magnetler” geliştirilmeye çalışılıyor.

Hayat kurtaran antibiyotiklere alternatif!

Önce kısaca sepsisten bahsedelim.

Amerika verilerine göre her yıl 200.000 kişi sepsise yakalanıyor ve bu veri her yıl daha da artıyor. Pnömoni veya böbrek enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarda, kan dolaşımınıza belirli kimyasallar salınır. Ve bu durumda sepsise gidiş artar, vücutta bolca komplikasyona yol açabilir.  Sepsis ilerleyince, ağır sepsis ve septik şok evrelerine geçebilir. Bu durumda, vücudumuzdaki vital (hayati) organlara zarar vermeye başlar ve tedavimize hızlı yanıtlar alamayabiliriz hatta yanıt alma ihtimalimiz düşer. İşte bu devrede işe yaraması öngörülen magnetler üzerinde çalışılıyor.

Harvard Üniversitesi’nden bir araştırma grubu, suni sepsisteki birinin kan dolaşımına bu tür magnetler yerleştirdi ve olanları izlediler. Gördükleri şey, ciddi ölçüde işe yarayan magnetlerdi. Magnetler, demir parçacıklarıyla donatılmış bakterileri yakalıyorlardı ve bu magnetler, kan dolaşımından bir diyaliz makinesiyle süzüldüğünde gördüklerine şaşırmışlardı. Ve bu fikir belki de ilerleyen senelerde, antibiyotikleri gölgede bırakacak bir fikirdi. Üzerinde hala çalışılan bir tez olduğunun tekrar altını çizeyim. 

Antibiyotiklerin Yerini Alacak Buluş.

Yorum bırakın