“Tıp Dünyasında İlk” Manşetiyle Mayıs Ayının 3 Haberi

DoktorlarSitesi.NET olarak “Tıp Dünyasında İlk” Manşetiyle Mayıs Ayının 3 Haberini sizin için derledik.

Tıp tarihinde bir ilk: Plastik kafatası nakli

Hollanda’da tamamı 3D baskı ile üretilen plastik kafatası protezi, bir hastanın başına nakledildi.

Hollanda’nın Utrecht kentinde kafatası sürekli büyüyen ve beynine baskı yapan bir kadın, 3D baskı teknolojisiyle sağlığına kavuştu. Medical Center Üniversitesi’nden Dr. Bon Verweij ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatta 22 yaşındaki kadının kafatası tamamen çıkarıldı ve plastik protezle değiştirildi. Doktorlar 2013’te bir hastanın kafatasının yüzde 75’ini protezle değiştirmeyi başarmıştı. Avustralyalı bir firma tarafından hastaya özel olarak üretilen şeffaf kafatası, beynin damarları ve kıvrımlarının görülmesini sağlıyor.

Annesinin kaburgasından oğluna kulak yapıldı

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde doğuştan sol kulağı bulunmayan Ümit Gül’e, annesinin kaburgasından alınan kıkırdakla kulak yapıldı. Dünyada ilk kez uygulandığı belirtilen yöntemle takılan kulak, geçici bir süre Gül’ün karnına monte edilerek 1 yıl boyunca bekletildi ve ameliyatla yerine dikildi.

Buluşuna Kendi Adını Veren Diyarbakırlı Doktor, Dünya Tıp Tarihine Geçti

Diyarbakırlı çocuk ürolojisi uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, kendi buluşu olan KATETERE* ismini vererek dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Buluş sayesinde çocuklara takılan kateterin çıkarılması için ikinci bir ameliyata gerek kalmayacak.

PROF. ÖNEN’İN BULUŞU 18 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Dünyada üretilen bütün kateterleri kullandığını, tüm gerekli ameliyatlarda, kullandığını söyleyen Prof. Önen, “Kateterlerin kendine göre bir takım dezavantajları oluyordu. Bütün sorunları yıllar içinde not edip 18 yılın sonunda, dünyadaki bütün kateterlerin dezavantajlarını giderebilecek bir planlama yaptık” dedi. Önen’in buluşu olan ve kendi ismini verdiği kateterin üretimi Türkiye’de yapıldı. Şimdi dünya çocuklarının hizmetinde.


Hazırlayan: Uzm. Dr. Fatih BATI

Yorum bırakın