Bu Hemşire Parkinson Hastalığını Koklayarak Teşhis Ediyor!

Parkinson hastalığı için günümüzde ayırt edici bir test bulunmuyor. Bilim insanları, Parkinson hastalarını kokularından tanıyabilen 67 yaşındaki İngiliz Joy Milne ile Parkinson için ilk tanı koyacak testi geliştirebilmeyi umut ediyor.

Doktor olan eşini 65 yaşında Parkinson hastalığından kaybeden Joy Milne, eşine teşhis konulmadan 10 yıl öncesinde eşinden farklı bir koku almaya başladığını ve bu kokunun diğer Parkinson hastalarında da bulunduğunu belirtti. Joy Milne BBC’ye verdiği röportajda şu ifadelere yer verdi:

“Eşim bir doktordu, ben de bir hemşireydim. Eşim etrafta gezinirken garip bir koku almaya başladım. Bu durum bazen aramızda tartışmalara neden oluyordu, duş almadığını ya da dişini fırçalamadığını düşünüyordum. Sonraları sessiz kaldım. Ne var ki, eşimle gittiğimiz bir Parkinson Hastaları Buluşması’nda gerçeği öğrenmiş oldum, oradaki insanlar da eşimle aynı kokuya sahipti.”

Hemşire parkinson hastalarını koklayarak teşhis ediyor

Parkinson hastalarında yoğunlaşan 10 koku molekülü var

Manchester Üniversitesi’nden araştırmacılar, Parkinson ile bazı koku moleküllerinin bağlantılı olabileceğini düşünerek Joy Milne ile bir çalışma yaptı. Araştırmacılar, Milne’den Parkinson hastalarını tişörtlerinden koklayarak tanımasını istedi. Altı Parkinson hastası ve 6 gönüllünün yer aldığı çalışmada, Milne Parkinson hastalığı olanları doğru şekilde ayırt etmeyi başardı. Bilim insanları, Milne’in yardımıyla Parkinson hastalarında yoğunlaşan 10 koku molekülü tespit etti. Milne aynı zamanda Edinburgh Üniversitesi’nde de test edildi ve oradaki öğretim üyelerinden Dr. Tilo Kunath da Milne’in Parkinson hastalarını tespit etmedeki yeteneğini doğruladı.

Bilim insanları, tespit ettikleri bu moleküllerle hastalık ilerlemeden çok önce Parkinson teşhisi koyabilmeyi umut ediyor.

Yorum bırakın