Tip 2 Diyabet ilaçlarının neden kilo aldırdığı bulundu!

Beyinde gerçekleşen açlık hissinin ve tip 2 diyabet ilaçlarının neden daha fazla kilo alımına sebep olduğunu açıklamak üzere yapılan bu çalışma sonuçları, 18 Mart’ta The Journal of Neuroscience dergisinde yayınlandı.

Tip 2 diyabet , en yaygın diyabet türü olmakla beraber, diyabet hastalarının yüzde 95’ini oluşturmaktadır. Diyabet; Tip 1 veya Tip 2 taşıyanların kanlarında çok fazla glukoz veya şeker bulunmaktadır. Ulusal Diyabet, Sindim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre tip 2 diyabet genellikle orta yaşlılarda ve yaşlı insanların da aşırı kilolularında ve spordan uzak olanlarında daha fazla ortaya çıkıyor.

Araştırma ekibi beyinde bahsedilen bu sensörlerin özgür bir dolaşım enerjileri olduğunu, nöronların yeme davranışlarını belirleyen kısımlarında şeker kullanımına yardımcı olduğunu tespit etti. Çalışmanın yazarı ve Georgia State Üniversitesi Nörobilim Enstitüsü Obezite Merkezi’nde doktora öğrencisi olan Johnny Garretson, bu çok önemli çünkü bir çok tip 2 diabet hastası thiazolidinedionlar (TZDs) ismiyle bilinen antidiyabetikler kullanmakta ve bu antidiyabetiklerin spesifik olarak bu sensörleri harekete geçirmekte olduğunu söyledi. Çalışmalar açlığı uyaran hücrelerdeki peroksizom proliferatör ile aktive edilen reseptör-Y (PPARY) ve aguti ile ilişkili olarak bilinen (AgRP) hücrelerinin beynin hipotalamus kısmında bulunduğunu gösterdi. PPARY sensörlerinin aktive olması sonucu AgRP hücrelerinin üretiminde artış meydana geliyor. Ne zaman AgRP hücreleri aktif hale gelse , hayvanlarda hemen acıkma meydana geliyor. Garretson bu hücrelerin kemirgenleri uykusundan kaldırıp yemek yedircek potansiyeli olduğunu söyledi. TZDs insülinin nasıl kullanılması gerektiğini bilmeyen kişilerin insülin tedavisine yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu ilaçların vücuttaki insülinin düzgün bir şekilde çalışmasına, enerjiye ihtiyacı olan hücrelerin gerektiği kadar enerji almalarına ve kan şeker seviyesinin amaçlanan seviyede kalmasına yardım ettiği Ulusal Diyabet, Sindim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü tarafından söylendi.

Garretson ‘’TZDs kullanan insar daha çok acıkıyor ve daha fazla kilo alıyor. Belkide bu niçin olduğunun sebebidir’’ dedi. ‘’Ne zaman bu ilaçlardan alsalar , bu reseptörler aktif hale geçiyor , bulduğumuz bu mekanizmanın yemek yeme yoluyla bu reseptörleri aktif hale geçirdiğine inanıyoruz. Bu reseptörlöri aktive etmek kemirgen hayvan modelimizi daha çok yemeye ve ileriye dönük daha çok yemek depolamaya itti , ne zaman bu reseptörleri bloke etsek yemek yoksun ve aç olduklarında bile daha az yemek yiyip ileriye dönük daha az yemek birktirdiler.’’ açıklamasını yaptı.

@doktorlarsitesi adına Çeviri: Seda TEMİZ / Tiflis Caucasus İnternational University Tıp Fakültesi

Yorum bırakın