Sağlıkta Şiddet ve Medya

İhlas Haber Ajansı’nın “Doktor matkap sesine kızdı hastaneyi terk etti” başlığı ile geçtiği haberi Hürriyet’te gördükten sonra facebook sayfamızda haberin içeriği ve sunuş şekli ile ilgili tepkimizi göstermiştik. Op. Dr. Necati Demirhan’ın açıklamasını da yine sayfamızda paylaşmış ve bu sefer Hürriyet’i boykot etme kararı almıştık. Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici tepkilere duyarsız kalmayıp haber içeriğinde düzenleme yapılmasını sağlamıştı. Faruk bey bununla da yetinmedi konu ile ilgili bir de köşe yazısı kaleme aldı. Kendisine teşekkür ediyor, medyada yer alacak haberlerin özenle hazırlanması gerektiğine ve özellikle sağlıkla ilgili haberlerin sağlıkta şiddeti nasıl tetikleyebileceğine vurgu yapan yazısını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

⇒Bir doktor, özellikle de bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, tavandan gelen matkap sesi altında hasta muayene edebilir mi? Böyle sorunca saçma gibi gelse de aslında bir Türkiye gerçeğine işaret ediyor.

Mersin Devlet Hastanesi’nde görevli Op. Dr. Necati Demirhan, hastalarını bu koşullarda muayene etmek zorunda kalmış. Anlaşılan bir süre sonra da dayanamamış, başhekimliğe gidip inşaat faaliyetinin durdurulmasını istemiş. Sesler kesilince, geri dönüp muayeneye kaldığı yerden devam etmiş.

Ne yazık ki, hastalar doktorun itirazını anlayışla karşılamak yerine tepki göstermişler. Doktoru hastane yönetimine şikâyet etmiş, gazetecilere de haber vermişler.

İhlas Haber Ajansı mahreciyle geçilen haber, “Doktor matkap sesine kızdı hastaneyi terk etti” başlığını taşıyordu. Şikâyet eden hasta ve hasta yakınlarının gözüyle, onların anlattıkları üzerinden yazılan haber, Hürriyet’in yanı sıra onlarca haber sitesinde yer aldı.

Doktorlar, etik duyarlılığını bildiklerinden olsa gerek, sadece Hürriyet’e tepki gösterdiler. Haberin yanlış olduğunu ve suçlanan doktorun açıklamasına yer verilmesi gerektiğini vurguladılar.

Doktorların eleştirisi, hemen karşılık buldu; Demirhan’ın facebook DoktorlarSitesiNet‘e yaptığı açıklama, Hürriyet’in haberine eklendi. Demirhan, açıklamasında “Hastanede matkabın çalışması mı anormal, benim bu çalışmayı durdurmak için başhekimliğe gitmem mi?” diye soruyordu.

Çok haklı bir soru bu. Bir doktorun o koşullarda hasta muayene etmesi beklenmemeli. Belli ki, bu durum hastalara ve hasta yakınlarına gerektiği gibi anlatılamamış, haberi yazan gazeteci de sadece onlara kulak vermiş. Doktorun görüşünü almadan, tek taraflı ve de baştan aşağı doktoru suçlayan bir dille haber yazmak yanlış. Üstelik bu tür haberlerin doktorlara yönelik şiddete zemin hazırlayabileceğini unutmamak gerek. Yeni şiddet haberleri yazmak istemiyorsak, daha iyi araştırılmış, daha özenli haberler yazmalıyız.⇐ Faruk Bildirici


DSN Editör Notu: Hürriyet’in haberi için buraya tıklayınız.
DoktorlarSitesi.Net Facebook sayfamızdaki boykot tepkimiz için buraya,

Necati beyin açıklamasını yayınladığımız paylaşım için buraya,
ve bu yazının da paylaşıldığı son açıklamamız için buraya tıklayabilirsiniz.

@doktorlarsitesi


Yorum bırakın