Hekimlere Online “Kanıta Dayalı Tıp Rehberi” Hizmete Sunuldu

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Finlandiya Tıp Birliği Duodecim arasında Kanıta Dayalı Tıp Rehberinin (EBMG-Evidence Based Medicine Guidelines) elektronik versiyonunun kullanımı için anlaşma yapıldı.

Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü  web sitesinde “Türkçeye çevirisi ve uyarlaması yapılan metinler, başta aile hekimleri olmak üzere tüm hekimlerin kullanımına açılmış olup güncellemeler devam edecektir. Ayrıca rehberin İngilizce metinlerine de ulaşılabilir.” diyor.

Kanıta Dayalı Tıp Rehberinin, ülkemizdeki sağlık hizmetlerinin kanıta dayalı ve bilimsel olarak sürdürülmesine, verilen sağlık hizmetlerinde standart bir kalitenin sağlanmasına katkıda bulunması amaçlanmakta.

Kanıta dayalı tıp rehberi hekimin hızlıca okuyup karar vermesini kolaylaştıran formatta tasarlanmaya çalışılmış ve  sürekli güncellenmesi planlanmış.

İçeriğinde;
  • 1000 e yakın konu başlığı
  • 4000 üzerinde kanıt özeti
  • 1200 fotoğraf ve görüntü
  • Ses dosyaları (akciğer hastalıklarında solunum sesleri ve çocuk kalp sesleri)
  • Video rehberleri bulunmakta ve tıbbi karar verme sürecinde önemli bir referans başvuru kaynağı.

Sisteme http://www.rehber.saglik.gov.tr veya http://www.kdtr.gov.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Sisteme yakıt olduktan sonra belittiğiniz mail adresine şifreniz geliyor. Bu şifre ile giriş yaptığınızda sizi karşılayan ilk konu “Kanıta Dayalı Tıp Rehberi Nedir” oluyor.

Kanıta Dayalı Tıp Rehberi Giriş

Sağ taraftaki arama kutucuğu ve rehber kategorileri bulunmakta. Buradan arama yapabilir yada kategorilere göz atabilirsiniz. Kategori örneklerinden ekran görüntüleri şöyle:

Kanıta Dayalı Tıp Rehberi uygulamasını elbette faydalı buluyorum ama hekimlik sanatının uygulanmasında kanıta ulaşmaktan çok daha önemli bir olgu var. Bu da hasta-hekim ilişkisidir. Bilirsiniz hastalık yoktur hasta vardır. Güven ilişkisi üzerine hekim arkadaşlara çok bir şey söylememe gerek yok. Toplumun sağlık verilerini iyiye götürebilmek için hastayı sahiplenebilmek lazım. Hastanın da hekime ve sağlık sistemine güveni tam olmalı. Kafa karıştıracak açıklamalar ve bilimsellike ilgisi olmayan uygulamaların ve de kültürel yaklaşımların kontrol altında olmasına özen göstermeli.

Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü  sistemi tanıtırken “…başta aile hekimleri olmak üzere…” demesinin de bir nedeni var. Bugün birinci basamak sağlık hizmetlerinin yani kişiye özel koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi dünyaca anlaşılmış durumda. Hem sağlık verilerini iyileştirmek hem de maliyeti düşürmek adına bu sisteme daha çok önem verilmeli. Hekimin etkin rolü de arttırılmalı…

Yorum bırakın