“Şifa veren ele, vefa göstermek gerekir”

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ömer Tontuş, Genç Bürokrat Dergisi’ne verdiği röportajda önemli konulara değindi. Özellikle katlanarak artan sağlıkta şiddet hususunda “şifa veren ele vefa göstermek gerekir” diyen Tontuş şu açıklamalarda bulundu.

“Bir hekim, bir bürokrat, uzun yıllar yurt dışında çalışmış biri olarak bu tarafa baktığımda beni en çok rencide eden, kabul edilemez olarak baktığım öge, sağlıkta şiddettir. Bunun mutlaka siz basın mensuplarınca, dergilerle, gazetelerle vurgulanması gerek. Siz sosyal algıyla doğrudan temas halindesiniz. Buradaki en önemli sorun, şifa veren ele vefa gösterilmesi gerekliliğidir. Rahmetli babamın vefatından 11 yıl önce söylediği; ‘’her mayıs ayında şöyle bir şey yapacaksın’’ sözü vardır. Babama olan saygım, sevgim ayrıdır. Ona verdiğim söze ve ona vefa göstermek için her mayıs ayında ne işim olursa olsun onun söylediğini yapmaya çalışırım. Aynı vefanın sağlık çalışanlarına da gösterilmesi gerekiyor.

Eşim doğum yaparken, ben bir hastayla ilgileniyordum. Benim derdim ilk kez baba olmak değildi, o anki hastanın bana ihtiyacı olduğuydu. Bu şekilde sağlık sisteminden hizmet alanların, hizmet sunanlara bu vefayı göstermesi gerektiği kanaatindeyim. Bu vatandaş olarak bizim görevimizdir. Bizim önceliğimiz diğer hastalara temas etmektir. Hiç unutmayacağım bir fotoğraf vardır. -20 derecede, bir hastayı helikopterle, Güneydoğu Anadolu’dan alan bir arkadaşım, helikopterle 7 dakikada ulaştığı için saldırıya uğradı. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gittiğiniz yerde 1.5 metre karın içinde hastayı alıp taşıdık, 1 gün sonra da aynı arkadaşımız basit bir nedenle saldırıya uğradı. Bu kabul edilebilir değil. Israr ediyorum; şifa veren ele vefa göstermek gerekir. Bu bizim kültürümüzde de inancımızda da böyledir. Bunun hesabını öbür tarafa bırakmamak gerek. Bir teşekkürle, bir vefayla, başkası şiddet uygulama eğilimindeyse ona dur diyerek bu vefayı göstermek her Türk insanının borcudur diye düşünüyorum.”

Röportaj

Yorum bırakın