Ölmek Üzere Olan Birisinin “Ölecek miyim?” Sorusunu Dürüstçe Cevaplamak

“Ölümle yüz yüzeyken, onlara öleceklerini mi söylemeliyim? Yoksa yalan söyleyip onları rahatlatmalı mıyım?”

Bir sağlık çalışanı olarak ölmek üzere olan birisinin “Ölecek miyim?” sorusunu nasıl cevaplardınız? Acil müdahelede bulunduğum çok oldu ama bu soru bana hiç sorulmadı. Müdahele etmeme rağmen elimden hiçbir şey gelmeyeceğini anlasaydım ve bu soru bana sorulsaydı nasıl cevaplardım bilemiyorum.

New York’ta Acil Tıp Teknisyenliği yapan Matthew bu sorunun cevabını aramış “Ölümle yüz yüzeyken, onlara öleceklerini mi söylemeliyim? Yoksa yalan söyleyip onları rahatlatmalı mıyım?”

Matthew ölmek üzereyken insanların bunu yüzüne söylemek (özellikle de o kişiye müdahele eden bir sağlık çalışanı konumundayken) onların korku ve dehşetle ölmelerine neden olacak diye düşünürmüş ve teselli etmeye çalışırmış.

Bir gün farklı bir şey yapıyor ve motorsiklet kazasından ölmek üzere olan kişiye elinden gelen bir şey olmadığını ve öleceğini söylüyor. Sürücünün tepkisi Matthew’in hiç beklemediği bir şekilde oluyor. Geriye doğru yaslanıyor ve durumu kabulleniyor. Bundan sonraki her vakada sorulan soruya dürütçe cevap verdiğini belirten Matthew onların hemen hepsinde bir kabulleniş ve iç huzur hali gördüğünü belirtiyor.

Matthew “Ölecek miyim?” sorusuna dürüstçe cevap verilmesi gerektiği sonucundan başka gözlemlerde de bulunmuş. Ölmek üzere olan kişilerde 3 farklı duygudan birisin var olduğunu keşfetmiş ve şöyle tanımlıyor:

  1. Kültürel geçmiş veya dini inanca bakılmaksızın bir affedilme ihtiyacı var. İster bunu günah olarak adlandırsınlar isterlerse sadece pişmanlıklarını dile getirsinler, suçluluk duyguları evrensel.
  2. Her ne olursa olsun; benim veya sevdiklerinin düşüncelerinde, yaşamaya devam etmek istiyorlardı. Benim, ekibimin veya çevredeki herhangi birinin; sevdiklerinin, kalplerinde yada düşüncelerinde br ölümsüzlük ihtiyacı var.
  3. Ölmekte olan kişi yaşamının bir değeri olup olmadığını bilmek istiyor. Hayatlarını anlamsız işlerle boş yere geçirmediklerini bilmek istiyorlar.

Anket:

Bu videoda Matthew’in “Ölecek miyim?” sorusuna dürüstçe cevap verilmesi gerektiği sonucuna nasıl vardığını ve ölmek üzere olan insanlardan edindiği 3 farklı gözlemin hikayelerini bulacaksınız.


Videonun orjinal kaynağı olan TED’in sitesindeki yerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ölmek Üzere Olan Birisinin “Ölecek miyim?” Sorusunu Dürüstçe Cevaplamak” üzerine bir yorum

Yorum bırakın