TUS Birincisi

Malumunuz TUS puanları açıklanınca ortalık reklam alanına dönüyor. TUS dersaneleri (ücretli olarak kurs veren merkezler) Milli Eğitim Müdürlüklerinde ne diye kayıtlı açıkçası bir fikrim yok. Bir dönem kendilerine toplantı merkezi diyen vardı, bu numara maliyecilere ve vergi denetçilerine hala geçiyor mu onu da bilmiyorum.

***

Öncelikle TUS hakkında birkaç önemli bilgi paylaşayım.

Bilindiği üzere TUS, tıpta uzmanlık sınavıdır. Tıp fakültesi mezunlarının girebildiği ilkbahar dönemi (sıklıkla Nisan ayı) ve Sonbahar dönemi (sıklıkla Eylül ayı) olarak yılda iki kez yapılan hekimlerin uzmanlaşacağı branşı seçmelerini sağlayan sınavdır. Şu anda 120 Temel bilimlerden, 120 Klinik bilimlerden olmak üzere toplamda 240 soru sorulmaktadır.

***

TUS’a girmek için yabancı dil muafiyeti gereklidir.

“YDS geçerliliği kaç yıl?” gibi sıkça gelen soruları bir örnekle yanıtlayayım; Yabancı Dil Sınavı (YDS) ‘ndan 50 ve üzeri puan alanlar 5 yıl boyunca TUS’a girebilmektedirler. Sürenin bitiminde sınav başvuru tarihi esas alınır.

Misal; Eylül ayında yapılan YDS’nin geçerliliği 1 Eylül 2018’e kadardır. Eğer ki 2018 Eylül TUS başvurusu 30 Ağustos’ta başlarsa o sınavdan da muafsınız, eğer başvuru 2 Eylül 2018‘de başlarsa muafiyet için dil sınavınızı yenilemeniz gerekmektedir.

Yabancı Dil Sınavı’nda yaşanan mağduriyetler sonucu Sağlık Bakanlığı ve TÖMER işbirliği ile yapılan TIPDİL sınavı hekimlerin dil sorununa çözüm olmuş gibi görünüyor. Tıp Dil Sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçerlidir. Başvurular sadece http://www.tipdil.ankara.edu.tr internet adresinden yapılmaktadır. Bu sınavda başarılı sayılmak için 80 soru ve 100 puan üzerinden en az 50 (elli) almak gerekmektedir. Sınav şimdilik sadece Ankara‘da yapılmaktadır. Bu sınavın da YDS gibi her yıl yapılacağı ifade edilemektedir.

!!!

Şimdi gelelim işin tamamen DUYGUSAL boyutuna.

TUS’a dair herkesin az buçuk çok basit matematiksel verilerle elde edeceği bazı analizlerden bahsedeceğim.

– TUS’a her dönem ortalama 10-12 bin civarında doktor başvuru yapar.

– TUS’ta açılan kadro sayısı her dönem için ortalama 2000-3500 arasında değişmektedir.

– TUS’ta asıl başarı kişiseldir. TUS’u sınava giren her 4 doktordan sadece 1 ‘i kazanır !

– Dersaneye gidenlerin yaklaşık %75 ‘i de TUS’u kazanamamaktadır!

– TUS’u dersaneye gitmeden de kazanan azımsanmayacak bir kitle vardır .

– TUS’ta derece yapanların %90’ı dersaneye gitmese de derece yapacak olanlardır!

!!!

Son olarak ;

-Fakültenin başarılı öğrencilerini ücretsiz alarak derece reklamı yapmak BAŞARI değildir !

– TUS’ta derece yapan doktorları nerdeyse “biz doğurduk” diyecek kadar reklam eden TAMAMEN DUYGUSAL afişlere, demeçlere, videolara, röportajlara kanmayınız.

-Dersaneler TUS kazandırmaz, kişiler TUS’u kazanır!

-Kendinize inanın ve güvenin, dersanelerin her türlü psikolojik harekatına ve ücretsiz kurs hediyesiyle güdümledikleri temsilcilerinin sözlerine kanmayın.

– TUS derecelerini, TUS’a sadece bizim notlarımızdan çalıştı diyerek 6 yıllık tıp eğitimini ve emektar hocaları hiçe sayanların ceplerini doldurmak için yırtındığı reklamlara aldanmayınız.

– Başkalarının başarısı ile reklam senaryolarına karşı dikkatli ve uyanık olunuz.

– TUS Birincisi kimdir biliyor musunuz? İstediği ilk tercihine yerleşen kişidir.

***

TUS, uzman olmak ve akademik ideallerimiz adına belki göze alınabilecek bir basamak ama iyi bir hekim olmak için şart değil. Her şey gönlünüzce olsun …

*****

Uzm. Dr. Fatih BATI

Twitter: https://twitter.com/drfatihbati

www.drfatihbati.com

@drfatihbati

Yorum bırakın