Bira göbek yapar mı?

– abi nappmışsın sen yaa
– ne var?!
– e çok kilo almışsın olmamış yani
– yok yaa kilo almadım ben
– e bu ne o halde
– o mu? o kilo diil yaw bira göbeği.

Nedir yahu şu bira göbeği? Herkesin ağzında bu laf. Kız, erkek fark etmiyor. Arkadaşıma kilo mu aldın sen? diye sorduğumda aldığım cevap hep aynı.Bu yüzden hiç üşenmeden sırf merakımı tatmin etmek ve konuya açıklık getirmek için araştırdım.

Araştırmalarımdan edindiğim bilgilere göre alkol yüksek enerjili bir maddeymiş. 1 gramı yaklaşık 7-8 kalori kadar enerji veriyormuş.

Kilo alımı ise,  vücutta yağ depolanması ile oluyor. Fakat yüksek kalorisine ragmen alkol, tek başına alındığında vücut tarafından yağa dönüştürülerek depolanamıyor. Bu nedenle sadece alkol kullanarak kilo alamazsınız.

Yani alkolün verdiği yüksek enerji vücut tarafından kolayca ve hemen kullanılıyor; ama birayla (alkolle) beraber yediğiniz yiyecekler, (alkol gerekli enerjiyi sağladığı için) daha sonra kullanılmak üzere depolanıyor.

Bu bağlamda biranın kilo aldırmadığı, yanında yediğiniz şeylerin kilo aldırdığı doğrulanmış oluyor.

Birayla beraber yenilen şeyler (fıstık, patates, çips vs) zaten bol yağlı yiyecekler olduğu için, bunların vücutta depolandığını ve kilo almanıza sebep olduğunu söylemek mümkün.

Ama yinede hatırlatmadan edemeyeceğim. Alkolün vücuda bir çok zararı vardır.Çok fazla alkol kullanımı, karaciğer sirozu (karaciğer hücrelerinin hasarı) ve pankreatit (pankreasın iltihabı) gibi hastalıkların ve karaciğer, ağız,boğaz, gırtlak (ses telleri) ve yemek borusu kanseri gibi bazı tip kanserlerin gelişmesi riskini artırdığını ve uzun dönemli riskler arasında, iştahsızlık, vitamin eksiklikleri, mide rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları, deriyle ilgili sorunlar, cinsel işlevle ilgili sorunlar, aşırı şişmanlık, kalp ve merkezi sinir sistemi hasarı, bellek kaybı ve psikolojik bozuklukları beraberinde getirdiğini unutmayalım!

 

Bira göbek yapar mı?” üzerine 2 yorum

  1. Yağlar bir deyişle karbonhidrat alevinde yanar. Alkol vücutta TCA siklusunu bozduğu için karbonhidratların yıkım aşaması inhibe olur. Böylelikle yağların yakılması için gerekli enerji sağlanamaz. Sonuç olarak devamlı alkol kullanımında yağ birikmesi görülebilir.

    Beğen

    1. mrb,volkan bey ben suan bir icici olarak buna cok net ve tam manasiyla katiliyorum,ben gunluk minimum 5 ortalama 6,7 kadar yuksek alkollu bira iciyorum,ya bira bazi insanlarinda dedigi gibi kilo yapmasa bile sonucta gunluk 2,3 bira icildiginde zaten standart gece susamalari litre su icmeler verdigi aclik hissiyle yemek yemeler zaten mide buyumesine bunun sonucundada ozur dileyerek iskembemizin buyumesine neden oluyor. ( tabi bu biracilar icin ) whesky icenleri pek bilmem :))

      Beğen

Yorum bırakın