TUS’ta aldığınız puan sizin değer ölçeriniz değil

TUS puan sonuçları belli oldu, hedefine ulaşanları içtenlikle kutluyorum. Umarım her şey gönüllerince olur. Ancak bugün beklediği sonucu almadığı için büyük bir hayal kırıklığı yaşayan bir mezunumuzla karşılaştım. Puanını yeni öğrenmişti ve inanılmaz derecede üzgündü. Benzer durumda olup hayal kırıklığı yaşayan sevgili arkadaşlarım, lütfen kendinize eziyet etmeyin. Bu sınavda olmadıysa bir dahakine olur, onda da olmazsa dünyanın sonu değil ki. Bazen kısa vadede bizi çok üzen bir durum, uzun vadede sevineceğimiz bir duruma dönüşebiliyor ya da tam tersi olabiliyor. Önemli olan sizlere zorla giydirilmeye çalışılan rollere kendinizi kaptırmamaktır.

Siz artık hekimsiniz. TUS’ta aldığınız puan sizin değer ölçeriniz değil. Eğer ÖSYM sınavları eleğinden geçip tıp fakültesinde okuduysanız, fakültede 6 yıl boyunca onlarca yazılı, sözlü ve uygulama sınavını geçtiyseniz, sistemine uygun çalıştığınızda TUS’ta da hedeflediğiniz puanı alırsınız mutlaka. Ayrıca yaşamından, yapıp ettiklerinden mutlu olarak pratisyen hekim olarak çalışan pek çok hekim var. Önemli olan çalıştığınız konumda mutlu olabilmek . Bu da ünvanla paralel değildir her zaman.

Hele ailelerin beklentilerini karşılayamadığı için mutsuz olanlar varsa, lütfen bir durup düşünsünler. Bu dünyadaki varlık amacınız ailelerin beklentilerini karşılamak mı? Asıl önemli olan sizin ne istediğiniz ve ne yaparsanız mutlu olacağınız. Çünkü hem bugün TUS sonucu hayal kırıklığı yaşayan arkadaşımız hem de görüştüğüm başka bir öğrenci “ama ailem benim…olmamı istiyordu hep, bu olmazsa çok üzülürler…” dedi. Ailelerinizin biraz durup düşünmesini ve kendi hayallerini size dayatmamasını isteyin kendilerinden. Bu yaşam sizin ve bu gökkubbe altında sistemin sizi zorladığı seçeneklerin dışında pek çok başka seçenek de var.

Prof. Dr. Güler BAHADIR
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Yorum bırakın