Doktor muayenesi hakkında doğru ve yanlışlar!

✅Hasta doktora başvurma şikayetini söyler
✅Doktor şikayeti hakkında ayrıntılı bilgi almaya yönelik sorular sorar
✅Sonra genel sağlık durumu hakkında sorular sorar
✅Ardından muayene eder
✅Elindeki veriler ile bir ÖN TANI olusturur ve AYIRICI TANILARı belirler.
✅Hangi tanının en doğru olduğunu belirlemek için tetkikler yapılır. Ultrasonografi, kan tahlilleri, tomografi vs.
✅Sonuçlar ile nihai bir karar verir ve tedaviyi düzenler. Önerilerde bulunur ve gerekiyorsa ilaç yazar. Ameliyat önerebilir vs.

⛔Doktor bir bakışta neyiniz var anlayamaz
⛔Doktor bi reçete yazivermez. O reçeteyi yazmak için yukarda bahsettiklerimin yapılmış olması gerekir
⛔Doktor tetkik isteme merkezi degildir. MR çektirmeye geldim diye birşey olamaz
⛔Doktor 7/24, sokakta, restaurantta, yolda ayak üstü yada facebook’ta yukarda bahsettiklerimi yapamaz. Şuna şu iyi gelir diye matematik cevap yoktur tıpta. Olsaydı google-tıp kurarlardi, kişiler de oraya mesela “adet ağrısı” diye yazınca reçeteyi alabilirlerdi
⛔Doktor verdiği kararlarını sorumlulugunu da taşır. Yazdığı reçetede hata varsa hesabını nasıl veriyorsa ayak üstü verdiği tavsiye de onu bağlar. Mesela “8 aylık gebeyim lekelenmem oldu” derseniz size “bişi olmaz merak etme ” demesini bekleyemezsiniz. Çünkü o andan itibaren birsey olsa dersiniz ki “ben sordum, deseydi ki önemli olabilir, giderdim acile”
⛔Doktor ayrica sizin dert ortağınız da değildir. Onun görevi sizi rahatlatmak değildir. Durumuz hakkında bilgilendirmektir.
⛔Doktora her istediğiniz anda istediğinizi soramazsınız. Gebe olmaniz yada doktorun “özel doktor” olmasi durumu değiştirmez.
⛔Doktorlar muayene ve sonrasında danışmanlık yaparlar. Çağrı merkezi gibi beklemezler
⛔Doktorlar 1 haftada yüzlerce kişi görürler. Gözünüze baktığı anda sizin kendi hatırlamadığınız son adetinize kadar hatirlamasini bekleyemezsiniz.
⛔Doktorun da keyifli olduğu yada yorgun olduğu anlar vardır. Makine gibi çalışmasını ve her daim gülümsemesini beklemek tuhaf olur.

Dr. Semra ÖZER

doktor muayenesi nasıl olur

Yorum bırakın