Bizim sempatik bir sinir sistemimiz var.

Sinir sisteminin duygularla hareket eden bölümüdür. Korku, sevinç, heyecan gibi durumlarda sempatik sinir sistemi aktive olur, kan basıncı artar, kalp hızlanır ve sindirim yavaşlar. Savaş ya da kaç tepkisi oluşur.

Bilinçli olarak kontrol edemeyeceğimiz tepkileri oluşturan kısımdır. Kalp atışının, vücut sıcaklığının yükselmesi gibi fizyolojik sonuçlara neden olabilir. Stresle kaşılaşılan durumlarda aktive olur.
Parasempatik sinir sistemi işte stres arz eden durum ortadan kalktığında sakinleşmemizi sağlar.

-Parasempatik sinir sistemi ve sempatik sinir sistemi, otonom sinir sistemini oluşturur.

Özellikle organizma zor durumda kaldıgında sindirim sistemi hariç tüm sistemleri hızlandırıcı bir etkisi olan, parasempatik sinir sistemiyle ters çalışan sinir sistemidir.
Kendisi çalıştıgında; kan basıncı artar. Kan şekeri artar. Kalp atışları hızlanır. Kan damarları daralır.Adrenalin salgısı artar. Göz bebekleri büyür. Kıllar dikleşir. Yüz sararır. Tükürük salgısı azalır. Sindirim sistemi yavaşlar. Vücutta bir stres meydana gelir.

İçinde sanki minicik pigme pofidikler koştururmuş, dünyanın en sevimli mikro organizmaları konuşlanıp sizi mutlu olun diye gıdıklarmış sanki gibi bi çağrışım yapan sistem. Sempatik ya..

Şaka yav şaka.. İlgisi yok tabi. :))

Yorum bırakın