Peki siz hangi tıbbı tercih edersiniz..?

İki sağlık yaklaşımı arasında 180 derecelik bir zıtlık söz konusu..

Şimdi sizlere soruyorum hangi tıbbı tercih edersiniz??
kapitalist tıp mı ?
toplumcu tıp mı ?

Kapitalist tıpta yine sağlık kurumları, tıp merkezleri ön planda, toplumcu tıpta hastalığı oluşturan çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, koruyucu tıp ön planda ve buna toplumun bütününün katılımı sağlanmaya çalışılıyor. Çünkü, sağlık toplumsal bir mesele olarak ele alınıyor.
Kapitalist tıpta sağlık hizmetlerinin temel motivatör aracı kâr, yani ilaç sektörünün, tıbbi teknolojinin bu kadar gelişmesi, fiziksel koşulların iyileşmesi sonuçta kâr temelli. Daha çok kâr elde etmeye dönük rekabet ve sistem içinde ıskartaya çıkmış üretken kişilerin tedavi edilerek üretmeye, tırnak içinde sömürülmeye devam etmeleri söz konusu. Toplumcu tıpta da bireyin sağlığından toplum sorumludur ve sağlık politikalarının belirlenmesinde toplum katılımının sağlanması yaklaşımı var.

Kâr hırsı nedeniyle toplumun sağlıksız yaşam koşullarına mahkum edildiği, ortada yeşil alanın bırakılmadığı, doğanın kirletildiği, her boş alanın betonlaştırıldığı bir ülkede yaşıyoruz.
Hastalık üreten bu toplumsal koşulların göz ardı edildiği ve toplum sağlığını korunmanın değil de, hastalıklardan kâr elde etmenin temel amaç olduğu, sağlık hizmetlerinin ve sağlık hizmetlerinden duyulan memnuniyetin sadece hastanede doktora muayene olmaya, ilaç almaya, tedavi edilmeye indirgendiği, hastaya verilen tedavinin niteliğinin bile onun sağlık sigortası tarafından belirlendiği, hastanelerin ticarethaneye dönüştürüldüğü bir ortamda insanların sağlık hizmetlerinden memnuniyet duymaları mı, yoksa sağlıklarından endişe etmeleri mi daha gerçekçidir?

Yorum bırakın