İntihardan sonra en tehlikeli 2.hastalık! Anoreksiya..

Sadece kendi hayatını değil ailesinin hayatını da uçuruma götüren hastalıktır..
Genel itibari ile vucüduna hakim olma dürtüsünü yıllar boyu eline alamamış bireyin verdiği birkaç kilo ile artan egosunun kurbanı olmasıdır. Tabii bu birkaç kilo, 40-50 kilo olunca tren raydan çıkar.

Tedaviye başlasa bile tedavi süresince ve sonrasında yine bildiğini okursa kişi, hayatı sadece gün boyu coca cola zero ve sigara içerek geçer. Geceleri kalkıp aşırı glikoz ağırlıklı şeyler yer. Gündüz bastırdığı o açlık duygusu gece uyurken bilinç altından fırlar resmen ve bunları yaptırır. Tek ve kesin çözümü hatalı yolda olduğunu anlayıp inadına yemek yemesidir. Bu sorunun tek çözümü buradadır. Yoksa kişi en ufak moral bozukluğunda bile yeniden somalili insanlara yaklaşır ve bu çember sürekli böyle devam eder.

Kişinin kendisine yaptıklarının süresi uzadıkça ki bu süre bazen 5-10 yılı bile bulabilir ailesi hergün yediği bu darbeler ile major depresyonlara rahatlıkla girebilir. Olur olmadık şeylerden tartışmalar rahatlıkla başgösterir. Ama büyük ihtimalle bu anoreksik kişinin umrunda bile olmayacaktır. Artık hayat sadece zayıf olmaktır. Dikkat edin zayıf dedim güzel yada yakışıklı demedim.

Ailesi ile yemek yemez olur genelde çekmecesinde bir yerde gizli zulası vardır. Taşıdığı çantada şeker hastalarının taşıdığı tadlandırıcıdan bulursanız şaşırmayın onlar için normaldir. Ya da lokantada hep beraber kebap yenirken o gelen tavuk haşlamanın üstünü peçete ile silerse sakın yadırgamayın onlar için bütün bu abuk şeyler gayet olması gereken şeylerdir.

Genelde ergenlik döneminde başlar bu olay. Sadece psikiyatrdan verilen antidepresan ilaçlar ile işin iyiye gideceğini sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Kesinlikle ama kesinlikle bir psikologu devreye sokmalısınız -ki davranışlarının ne kadar hatalı olduğunu birisinin ona uygun teknikler ile anlatması lazımdır. Ve kişi şunu bilmelidir ki bu adamlar onu kandırdığında onların eline birşey geçmeyecektir sadece doğru olanı söylemektedirler.

Bütün bunların yanında kişi sürekli yorgun düşer ve uyuyakalır. Genelde geceleri bu şekerli yiyecekler kalkışı yapıldığı için ister istemez gece uyumamayı bir kaçış olarak görecektir. Ama nafile asıl gece kendi beyninde yaşanıyordur ve kişi bunun farkında değildir.

Bir başka konu ise genelde yalanlar çıkar ağzından ve sizi bir salak yerine koyar herşey gün gibi ortada iken. Yemek yememek için milyon yalan uydurulur doğal karşılayın. Dışarıda yedim denilir ve yenmez kesinlikle , doğal karşılayın. Ben gayet iyiyim sorun sende derler bunu da doğal karşılayın. Gayet duygusal bir havaya bürünürler; ya çok sinirli ya çok mutlu ya da çok üzüntülü anları fazlalaşır.

Vücudun dengesinin bozulmasıyla birlikte zayıflayan ve üşüyen vücud kıllanmaya yol başlar. Genelde miğde rahatsızlıkları başgösterir (blumia olması zaten farz gibi bir şeydir oraya hiç girmeyeyim) ve kişi bu rahatsızlıkları aldığı miğde ilaçları ile ve laksatif özellikli ilaçlar ile aşacağını sanır. Bu konuya dikkat etmeli.

Burada şu an yazdıklarım yaşanılanların 100 de biri bile değildir. Bu kadar boktan bi hastalık yoktur.Genelde vücudun küçülmesi ile küçülen kalp kasları zayıflar ve genelde uç noktalardaki anoreksiya vakalarının ex vakası olmalarının altında kalp yetmezliği yatar.

En ama en önemli şey sabırdır (ki bu hasta yakınları için çok zordur ama mecburidir). Bunun yanında tedavinin bir sonuca ulaşana kadar diretmek gerekir ve doktoru sürekli alarm halinde tutmalıdır. Hasta en ufak bir açıktan bile yararlanmak ister ve en ufak durumda kendisinin gayet normal olduğuna ve tedavinin gereksiz olduğuna karar verilmesini ister. Hastanın durumunu ve ruh halini ve yaşadıkları en ince detayına kadar tedaviye başlayan hekime iletmeniz gerekmektedir. Gerek yaşadığı ruhi değişiklikler gerekse fiziki değişikliklerin hepsi en ince detayına kadar iletilmelidir.

Bu yol (yani tedavi yolu) aşırı çile içermekte aşırı mutsuz günleri beraberinde getirmektedir. Bu konuda hasta yakınları hiç olmadıkları kadar güçlü olmalıdır. Yoksa unutulmamalıdır ki her şey çok hızlı ve kalıcı bir şekilde ilerleyebilir.

Allah kimseye ama kimseye göstermesin !

İntihardan sonra en tehlikeli 2.hastalık! Anoreksiya..” üzerine bir yorum

Yorum bırakın