Shee-han sendromu.. Hormonların gücü adına!

Sheehan sendromu diğer adlarıyla postpartum hipopituitarizm, postpartum pituiter yetmezlik doğum sonrası aşırı kanama nedeniyle oluşan nadir bir sendromdur. Doğum sonrasında gerçekleşen aşırı kanamadan dolayı beyindeki pituiter beze (hipofiz bezi) giden kanın azalmasından dolayı hipofiz bezinde doku kaybı olur ve bezin az çalışmasına sebep olur. Hipopituitarizm hipofiz bezinin az çalışmasıdır yani buradan salınan hormonların az salınmalarıdır.

Hipofiz bezinden salınan çeşitli hormonların farklı görevleri vardır o yüzden az salınmaları da bazı semptomlara neden olur. Bunlar:
– doğum sonrası göğüslerden süt gelmemesi
– yorgunluk
– pubik ve aksiller (koltuk altı) kıllarında dökülme
– adet kanamalarının başlamaması (amenore)

Kanda hipofiz bezine ait hormonların düzeylerinin düşük olduğunun gösterilmesi ve beyin tomografisi ile hipofiz bezinin izlenmesi gibi yöntemlerle ve doğum sonrası yukarıda anlatılan tipik şikayetlerin gelişmesi ile tanı konur.

Tedavi için vücutta eksikliği oluşan hormonların ilaç şeklinde dışarıdan verilmesi gereklidir. Hipofiz bezi troid ve böbrek üstü bezlerini uyardığı için buradaki hormonların da eksikliği oluşabilir ve bu hormonlar da dışarıdan verilir.

Yorum bırakın