Toplum, Kanun, Siddet ve Hedef Doktorlar

TURKIYE’DE HEKIME VE SAGLIK CALISANLARINA YONELIK SIDDET, NEDENLERI VE ALINMASI GEREKEN ONLEMLER:

Turkiye Istatistik Kurumu (TUIK) 2015 yilinin istatistik sonuclarina gore Turkiye’nin nufusu 77 milyon 695 bin 904. Oldurulen ve yaralanan hekim vakalarinin artmasi sonucunda toplumbilimcilerin, davranis bilimcilerinin, psikologlarin, psikiyatrislerin ve de guvenlikten sorumlu uzmanlarin medya araciligiyla bu konu uzerinde devlet yetkilerine yorumlarini goturmeleri ve medya karsisinda halki bilgilendirmelidirler.

Konunun katil’in yakinin rahatsizligi sonucunda vefat etmesinden doktoru ve/ya da saglik personelini suclu tutarak siddete bas vurmasinin sebebi katilin itiraf ettigi sebeplerden cok daha derindir. Suca yatkin kisilerin de bu tur doktor yaralama oldurmenin medya da populer olacagini dusunup bu konuyu kendine uyarlamasi olasidir. Devlet tarafindan etkili onlem alinmadigi surece bu tur yaralamalar ve oldurmeler ne yazik ki devam edecektir. Turkiye’de hekim ve saglik calisanlarina fiziksel, sozel ve seksuel yonde attakta bulunmalarin yani sira kadina dayak, kadini oldurme, hayvanlara karsi eziyet ve oldurme toplumsal carpikligin artmasi ya da toplumsal sosyo ekonomik yapi taslarinin cokmege baslamasidir.

Son uc yilda Turkiye sinirlarinin acilip Orta Dogu ulkelerinden goc/irticalarin artmasi issizligi, ekonomik yetersizlik, kisi basina dusen milli geliri dusurmustur. Bunun yani sira Turkiye’nin son zamanlarda siyasi yonetimindeki degisim ve belirsizligi halkta ister istemez bir korku hissettirmistir. “Ne olacagim ya da ne olacagiz kaygisi gibi” Meslegi ve duzenli geliri olan temel egitimi guclu olan kisiler bu negative degisimlerden etkilense de bir egitim duzeyi zayif, aileden temel egitim almamis geliri yetmeyen bir kisinin siddete karsi egilimi ve suc isleme olasiligi yuksektir. Bu kisiler hedef olarak kadini, hayvanlari ya da bilim adamlarini/bilim kadinlarini hedef alirlar. Bu kisiler icin hastane, polikilinik, pansiyon ve saglik ocaklarindaki calisanlari hedef alirlar orada ki ortam onlar icin riskli degildir cunku orada bulunanlar odaklandiklari konu hastasini nasil iyilestirebilir ve bakimi icin gerekenler uzerindedir dikkati. Uzerlerinde yaralayici alet bulunmadigini bilirler suca egilimli kisiler.

TURKIYE’DE KI SAGLIK KURUMLARININ GUVENLIGI ILE AMERIKA DA KI SAGLIK KURUMLARININ GUVENLIGININ KARSILASTIRILMASI:

Turkiye’de ki saglik kurumlarinin guvenligi hic yok denecek kadar yapilandirilmistir. Ornegin: Ozel guvenlik sirketlerinden gorevlendirilmis bir kisinin o hastaneyi ya da polikinigi bir tek basina korumasi olasi degildir. Amerika’da her bir ozel hastane ve devlet hastanesinde sehir polisleri, eyelet polisleri ve Federal polisler bulunur. Ameliyat edilecek hastalarin bulundugu binalarin, ameliyattan yeni cikmis hastalarin bulundugu binalarin kapilari kombinasyonludur (Sifreli)ve hastane personeli tarafindan hasta yakini (esi ya da cocugu). dedektoru olan kapidan gecer. Uzerinde metal yaralayici alet ya da silah bulunduran hasta yakini dedektorden gecerken dedektor ses cikarir. Hastane bahcesinden tuvalatlere kadar her yer yakin goruntu kameralar vardir. Polisler sadece kapida durmazlar hastane icerisinde turlarlar.

En guvenlikli bina yogun bakim binasidir cunku hasta her an hayatini kaybedebilir. Hasta yakinlari ve o hastadan sorumlu hekim ve saglik gorevlileri hastanin sagligindan endise ettiklerinden sinirler gergin olur. O bolumde guvenlik yogundur. Her bir dakika da hasta yakini hekime hastanin iyilesme gelisimi hakkinda soru soramaz. Normal visite zamaninda hekimin hastaya ayirdigi vakit 15 ila 20 dakikadir.

Hasta sorularini direk doktora sorar, hasta yakinlari mudehale etmezler ve onlarla birlikte iceri girmeleri icin ya cocuk yasta olmalari lazim ya da hastanin durumu yani sikayetlerini anlatacak fiziksel durumunun olmamasidir.

Amerika’da ozel saglik pansiyonlarinin haricinde hastalar hastaneye randevu ile gelirler ve zamaninda gelirler. Bes dakika gecikme sonucunda hasta randevuyu kacirma parasini vezneye oder.

Hasta muayeneye gelmeden sorularini yazar. Doktor muayene odasinda yalniz olmaz, yaninda hemsire olur bu “Kanundur” ve muayene odasinda bu kanun yazili olarak asilmasi da “Kanundur”. Bu durum hem doktorun haklarini korumak hem de hastanin haklarini koruman acisindandir. Hastanelerin ya da Kliniklerin icerisinde ya da etrafinda surekli supheli gorunune kisilerin acilen guvenlige sikayet etmeleri sarttir. Herbir saglik kurumunda ucretsiz kullanilacak sikayetler icin telefonlar bulunmalidir. Bu telefonlar kisilerin kolayca gorebilecegi ve ulasacagi yerlerde olmalidir.

T.C. SAGLIK BAKANLIGI, T.C. CALISMA VE SOSYAL GUVENLIK BAKANLIGI

Devletin hazirlayacagi yaptirim gucu etkili kanunlarin acilen yururluge girmesi sarttir.

Kanunlarin hekimlere ve saglik yetkililerine saldiri, yaralama, oldurme, sozel olarak tehtid etme, kadin hekimlere ya da hemsirelere seksuel olarak dokunma, kufretme, yaralama oldurme gibi suclarin biran once T.C. Anayasa Kanununda yer almasi, cezalarin artirilmasi ve devlet yonetimindekilerin gelismis ulkelere inceleyici ekipler gonderip “Guvenlik Konusunda” biran once yapilanmalari gerekmektedir.

Turk Hukumetinin gun gectikce artan doktor oldurulmeleri karsisinda almasi gereken tedbirleri almadigi ya da geciktirmesi halinde hekimler bir araya gelerek

Avrupa Insan Haklari Mahkemesine durumu bildirebililer.

Saygilarimla,

Yasemin S.

Yorum bırakın