Bebeğe aşı yaptırmamak mı?..

Başlığı yazarken bile bunun bir cinayet olduğuna karar verdim..

Neyin kafası bu anlamış değilim.. ?

Özellikle aşı konusu tıbbın en güçlü ve tartışılan noktalarının en az olduğu alanlardan biridir. Çocuklarınıza doktorun önerdiği aşıları güvenle yaptırınız.

ilk 2 ay içinde yapılacak aşılar şunlardır:
– hepatit b
– bcg (tüberküloz)
– difteri
– tetanos
– boğmaca
– çocuk felci

Yaptırılması isteğe bağlı olanlar şunlar olabilir:
– pnömokok aşısı
– rotavirüs

Bu aşılar çocuk büyüdükçe devam edecektir.

Yukarıdaki listede tek bir “deneysel” aşı yok. Hepsi uzun yıllar boyu denenmiş ve bir-iki eksantrik kişi dışında çocuk hekimlerinin hemen hepsi tarafından onaylanmıştır. Sağlık işinde standartlar çok serttir. Faz 3’e gelmeden herhangi bir maddeyi toplum genelinde insanlara uygulayamazsınız. Zakkumcu ziya gibi “ben yaptım, oldu” mantığı sağlık alanında işlemez.

Şimdi gelelim bu aşıları yaptırmak istemeyenlere..
Amerikalı doktor Harris Coulter 90’lı yıllarda yazdığı “karanlıkta bir vuruş” adlı kitabında kendisinin ve kendisi gibi düşünen bilim insanları ve ebeveynlerin aşıya neden karşı çıktıklarını açıklamıştı.

Birbirinden önemli 3 nedeni varmış sözde, bunları teker teker kısaca ele alalım bakalım:

1. Çocukluk hastalıklarını geçirmenin doğal gelişim için gerekli olduğuna inanmaları..
Hey Allahım ya..
Güzel kardeşim çocuğunuz doğal yoldan hepatit B geçirirse; taşıyıcı olabilir, fulminan hepatit ile ölebilir, kronik persistan hepatit olabilir, kronik aktif hepatit olabilir, siroz olabilir, karaciğer kanseri olabilir. Bir ihtimal de iyileşip bağışıklık kazanabilir.
Aşı ile çocuğunuz bunlardan büyük bir oranda korunacaktır. Daha bunun yanında diğer hastalıklar var. Siz çocuğunuzu bu bakterilerin-virüslerin arasına korumasız olarak göndermek istiyorsunuz öyle mi?

2. Hastalığa neden olan virüslerin aşı yolu ile öldürülmesinin ekolojik düzene zarar vereceğine inanılıyor..
Yemişim ekolojik düzeni. Çocuğunuz mu hayatta kalsın, kızamık virüsü mü? Seçin!

3. Bazı doktorlar ve ebeveynlerin ilacın yan etkilerinin uzun vadede çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğine inanmaları..
Ebeveynin inançlarının burada bir anlamı yok. Doktorlara gelelim; mesela hangi aşılar nasıl bir gelişim bozukluğu yapıyormuş? “Difteri aşısı 10 yıl sonra kol boyunun gelişimini önlüyor” gibi somut bir şey var mı? Öyle sallamayla olmuyor bu işler.

Ayrıca bu “Harris Coulter phd.” Tıp tarihçisi. Doktorluğu da phd.‘den geliyor, tıp doktoru değil yani.
Adamın biraz hayat hikayesini ve iddialarını okudum. Adam bildiğin şarlatan.
Amhed Manarki’nin Amerika şubesi diyebiliriz.

sonsöz: Yıllardır basın – internet forumları – mahalle sohbetleri şeklinde ortaya saçılan hipotezler-dedikodular aracılığı ile kafası allak bullak olan gariban ebeveynler bu gibi hatalata düşmeyin sakın ola.. Modern aşılar konusu 1800 lerde gündeme gelmeye başlar, 1885 de kuduz aşısı ile pasteur aşılar çağını başlatır. Bu sayede bebek ölüm hızları tüm gelişmiş ülkelerde binde 200 lerden (%20 demek bu) bugün ki binde 20-30 lara getirilmiştir.

Bebeğinize kıymayın, aşılarını yaptırın.

Yorum bırakın