Skandal: ‘Kızınız hamile’ diye aileyi aradılar

Kadını hedef alan “hamile kaydı” uygulamasına tepki çektiği halde devam eden devlet, bu kez genç bir kadın hamile olmadığı halde ailesini arayıp “kızınız hamile” dedi. Ailesiyle problemler yaşadığını söyleyen genç kadın, yanlış bilgi verenlerden davacı oldu.

Habertürk‘ün haberine göre, İstanbul’da yeni bir “Alo kızınız hamile” skandalı yaşandı. Beykoz’da sağlık sorunları nedeniyle Kavacık’taki bir tıp merkezine giden genç kadın, kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine kaydını yaptırdı. Ancak görevli, genç kızın TC kimlik numarasını hamile olan bir kadın hastanın TC numarasıyla karıştırdı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hamile hastaların takibinin yapıldığı GEBLİZ adlı sisteme G.K.’nın TC kimlik numarası kaydedildi.

Sistem otomatik olarak bu bilgiyi aile hekimliği merkezine iletti. Hekim de genç kadın G.K.’nın babasını telefonla arayarak, kızının bekâr olmasına rağmen hamile olduğunu bildirdi. Bu telefon ailede şok etkisi yarattı. Anne bayıldı, baba kızıyla ilişkisini kesip hakaretler etti. Bir türlü gerçeği anlatamayan genç kadın, durumu yakınları da öğrenince zor anlar yaşamaya başladı. Özel tıp merkezinden bir görevli, genç kadını telefonla arayarak hamile olduğunu söyledi. G.K. bunun mümkün olamayacağını bildirdi. Tıp merkezi yönetimi yaptığı araştırma sonucunda TC kimlik numaralarının protokol defterine karıştırılarak yazıldığını tespit etti. Böylelikle gerçek ortaya çıktı.

DAVA AÇTI
Bunun üzerine G.K. soluğu adliyede alarak, Beykoz Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 25 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Dilekçesinde “tarifi imkânsız duygusal çöküntüye uğradığını” anlatan G.K., böyle bir olayın aile içi şiddete hatta töre cinayetlerine neden olabileceğini ifade etti.

UYGULAMA TEPKİ GÖRMÜŞTÜ

Sağlık Bakanlığı’nın hamile kadınları takip için “Gebe Lohusa Bebek Çocuk İzleme ve Takip Uygulaması” ismiyle başlattığı uygulama, kadının beden bütünlüğüne zarar verdiği, “aile” faktörüyle baskı altında tutmayı amaçladığı ve kadın düşmanı politikalar doğurduğu gerekçesiyle büyük tepki görmüştü. Tüm tepkilere rağmen devam eden uygulamada, hamile kadının kimlik bilgileri sisteme kaydediliyor, doğum öncesi ve sonrası aile hekimi tarafından takip ediliyor. Her türlü sağlık kontrolü de sisteme giriliyor. Böylece kadın doğum yapmayı tercih etmediğinde fişlenmiş oluyor.

Kaynak :Sol haber

 

Yorum bırakın