Hekimin hastasına “hasta değilsin kapanman gerekli” demesi üzerine soruşturma açıldı

Öncelikle basında çıkan bu iddiaların, iddia bazında olduğu ve kesin hükmün tabip odası ve mahkeme sonucuyla verilmesi gerektiğinin altını çizelim.

bu iddiaların takipçisi olacağımızı da belirtelim;

İstanbul’da Eyüp Devlet Hastanesi’nin nöroloji servisinden aldığı randevusuna giden Z. B., başı açık olduğu nedeniyle Doktor N. N. K tarafından muayene edilmedi. Tedavi olamayan aileler Eyüp Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Sağlık Bakanlığına şikayette bulundu. İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, doktoru Onur Kurulunda yargılayacaklarını söyledi.

‘Kapanın ben doktorum!’

Boyun kemiklerinde düzleşme olan ve 10 gündür şiddetli baş ağrıları olan Z. B., nöroloji randevusuna gitmeden önceki akşam 3 tane ağrı kesici iğne yaptırdı. Şikayetlerini ve ağrılarının geçmediğini Doktor N. N. K.’e anlatan B. tedavi olmayı beklerken, “Bakın Allah’ın İslamiyeti’ni yaşamanız gerekiyor, Kur’an-ı Kerim’de yazanları yapmalısınız. Sizin bunlardan haberiniz yok. Siz böyle kolunuz bacağınız çıplak dışarıda gezerken herkes size bakıyor. Nazar oluyorsunuz. Evinizde durun dışarı çıkmayın. Bu vaziyette gezdiğiniz için böyle oluyorsunuz. Namaz kılmadığınız için bu ağrılarınız var” şeklinde dini nasihatlerle karşılaştı. Şaşkınlık içinde “Siz doktor musunuz? Ben buraya muayene olmaya geldim” diyen B., doktordan “Vaziyetinize bir bakın. Boyalı cilalı geziyorsunuz. Sizin içinize vesvese kaçmış. Allah belanızı veriyor. Kapanın geçer” yanıtını aldığını anlattı.

Doktor N. N. K.’nin sarf ettiği sözler için kendisini şikayet edeceğini aktaran B. , üç kere doktorun “Çık çık Allah selametlik versin” sözleri üzerine odayı terk ettiğini söyledi.

‘Bakanlık açıklama yapmalı’

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, konuyla ilgili kendilerine başvuru yapıldığını ve Doktor N. N. K.’nin, Tabip Odası Onur Kurulunda yargılanması için işlem başlattıklarını söyledi. “Bir hekim ettiği yemin nedeniyle herhangi bir hastayı hiçbir gerekçe göstermeden iyileştirmeye çalışmalıdır. Bu en temel kuraldır” diyen Erez, “Tıp dışı bir yöntem önererek, ‘Namaz kılın geçer’ demek bir hekimin görevi değildir” dedi. Doktor N. N. K.’nin kişisel veya psikiyatrik sorunları olabileceğini göz önünde bulunduran Erez, “Eğer bunlar yoksa durum çok daha vahim. Sağlık Bakanlığı hem mağdur olan hasta ve yakınlarına hem de kamuoyuna konuyla ilgili açıklama yapmalı” şeklinde konuştu.

Doktorun ilki değil

Doktor N. N. K.’nin hastalara karşı ‘dindar ve kindar’ tavrı ilk kez yaşanmıyor. Eyüp Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde çalışan Hemşire S. İ., yoğun bakım ünitesine bağlı H.A. isimli bir hastaya alkol tedavisi gördüğü için Doktor N. N. K.’nin nöroloji konsültasyonu yapmadığını anlattı. Doktor N. N. K.’nin H.A’ya “Siz nasıl alkol alırsınız? Hiç mi Allah’tan korkmuyorsunuz? Öldükten sonraki cehennem azabını yaşayacaksınız. Sizin burada değil dışarıda olmanız, evlenmiş çoluk çocuk sahibi olmanız gerekirken neden alkol alıyorsunuz? Bunun ne kadar günah olduğunu bilmiyor musunuz? Allah’a sizi affetmesi için dua edin” diyerek çıkıp gittiğini anlatan Hemşire İ., “Hastanın kimsesi yoktu. 45 gün hastanemizin yoğun bakımında yattı. Doktor N. N. K. o gün konsültasyon notunu dahi düşmedi. Biz hemşire arkadaşlarla şok olduk, donduk kaldık” dedi.

‘Görevden alınmalı’

Doktor N. N. K.’nin daha önce de benzer vakalara sebep olduğuna dikkat çeken SES Aksaray Şube Başkanı Aydın Erol, “Hastalar lanet olsun deyip tedavi olmaya gidiyor. Şikayetler ise form doldurmaktan öteye gitmiyor. Bu kişinin kamu otoritesi tarafından doktorluk yapmasına izin verildiğini görüyoruz. Bence kendisi görevden alınmalı” dedi.

Görevi dini bilgiler vermekmiş

Doktor N. N. K. U. C. Y. isimli hastayı da 15 yaşında olduğu, abdestini bozacağı ve muayene ederse nikahına düşeceğini söyleyerek muayene etmedi. Toplumsalses’e konuşan U. C. Y’ın annesi S. Y., odaya girdiklerinde doktorun ramazan ayıyla ilgili şeylerden bahsettiğini söyledi. Doktora dini bilgiler vermesini değil görevini yapmasını istediğini dile getiren anne Y., “‘Bu dini bilgileri söylemek benim görevim. Bunları söylemem lazım” cevabını aldı.

kaynak:

Sendika.org

Yorum bırakın