Aile Hekimliği Yapmaya #100umVar

Sağlık Bakanlığı esnek ve fazla mesaiye hayır diyerek nöbete gitmeyenlere 20 ceza puanı verip “100 PUANINIZ OLURSA SİZİ İŞTEN ATARIZ” derse ne olur?

Aile hekimleri, ebe ve hemşireler 100 ceza puanını doldurduk Aile Hekimliği Yapmaya #100umVar diyerek SOSYAL MEDYADAN KAMPANYA yaparlar.

Evet hepimiz #100umVar diyoruz ve aile hekimliğini bitirmeye niyetli, sağlıkta ticarileşme adımlarına karşı çıkmayan özel hastane sahibi Sağlık Bakanı’na benim hekimlik yapmaya, aile hekimliğine sahip çıkmaya, meslek onurunu korumaya, angaryaya direnmeye #100umVar diyoruz.

NE OLMUŞTU?

İki yıldan uzun süredir hastane acillerinde, adli tabipliklerde, belediyelerde nöbetler yazılan aile hekimleri bu nöbetlere hayır dedi, imza kampanyaları açtı, bakanlık ile görüştü. Gün geldi meydanlara indi iş bıraktı ama Bakanlık inatla nöbet ve esnek mesai dayatmasına devam etti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu son olarak Aralık 2014’de nöbet uygulamasını ASM’lere taşıdı. Bu uygulama ile ebe, hemşire ve aile hekimlerine hafta içi mesaisine ek olarak Cumartesi günleri de ASM’lerinde çalışmaları dayatıldı. Bu ek çalışma dayatmasına karşılık herhangi bir izin, özlük hakkı güvencesi ve ek ücret planlamadan ben emrederim mecburen yaparlar dayatmasına gitti.
Bu dayatmaya karşı Cumartesi günleri iş bırakma kararı alan sendikalarının kararlarına uyan aile hekimleri, ebe ve hemşireler ayrıca önce 11 Şubat Çarşamba, Ardından 13 Mart Cuma ve 14 Mart Cumartesi iki günlük iş bırakma eyleminin ardından Mayıs ayında 20 Mayıs Çarşamba-21 Mayıs Perşembe ve 22 Mayıs Cuma günleri iş bırakarak sağlık sektöründe uzun yıllardır görülmemiş bir direniş sergilediler.

İŞE GELMEMEK 5 PUAN NÖBETE GELMEMEK 20 PUAN OLURSA

Sağlık Bakanlığı ise bu direnişe karşılık Nisan ayında nöbete gitmeme diye bir suç uydurarak buna 20 ceza puanı verdi. Kendisi de yasal olmayan ceza puanı uygulamasında işe bir gün gelmemenin karşılığı 5 puan idi. Sağlık Bakanlığı ceza puanını bir anda dört misli artırıp 3 ay sonra 100 puanı dolan çalışanı işten atarım tehdidini dile getirdi.

Buna karşılık aile hekimleri, ebe ve hemşireler Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da nöbete gitmeyerek 60 ceza puanı daha aldılar ve bugün binlerce ebe, hekim ve hemşirenin 100 puanı var. Bu uygulama ile en geç Temmuz ayında bu esnek ve angarya mesai dayatmasına hayır diyen sağlık çalışanları 100 puanı doldurmuş olacak.

BENİM #100umVar SENİN ELİNDE NEYİN VAR?

Şimdi birinci basamak sağlık çalışanları sosyal medyada #100umVar etiketi ile şunları söylüyor;

• Fi tarihindeki bir defin nöbeti için ‘ifade’ verdik. #100’e #100’e kuyruğuna varacağız!
• Kuyruğuna gelince bir huzur kaplıyor içini, mesleğinle 100’leşiyorsun.
• ARTIK %100 AİLE HEKİMİYİM”…Puan kaygısı olmadan çalışmanın huzuruna erdim… Herkese tavsiye olunur…
• ARTIK 100 ÜMÜZ GÜLÜYOR…
• İki 100’lülük yapmayın, istemiyorsanız bunu belli edin. NÖBETE GİTMEYİN.
• İki yüzlü olma gel sen de 100leş.
• Bu kapı cumartesi hiç açılmadı. Çalışma arkadaşlarımla gurur duyuyorum Bizimde #100müz var.
• DİRENE DİRENE 100 ÜMÜZ GÜLECEK.
• 100den sonrası çok güzel sen de gelsene.
• Hekimlik yapmaya benim de yüzüm var.
• Yüzümde tarifsiz bir mutluluk. 100 puanı geçtim huzurluyum. Hekimlik yapmaya 100 üm var.

Haber: Uzm. Dr. Emrah KIRIMLI


Twitter’da paylaşılan bazı fotoğraflar

Aile Hekimliği Yapmaya #100umVar” üzerine bir yorum

Yorum bırakın