TIP FAKÜLTESİ DEĞİL SANKİ BALIK İSTİFİ!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan düzenlemeyle 26 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle birlikte, üniversitelerde Türkçe eğitim veren bölümlerde zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamayacak.

Açıklanan kontenjan sonrası bu yıl Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi 1’inci sınıf öğrenci sayısı 294 olacak. Bu yıl 85 mezun veren Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hem derslik hem de laboratuvar sayısının 294 birinci sınıf öğrencisini kaldırmasının mümkün olmadığı belirtildi. Verilecek tıp eğitiminin niteliğinden kaygı duyan öğrenciler ve velileri ile akademisyenler kontenjana tepki gösterdi.

YARIM EĞİTİM HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİTTİR

YÖK’ten PAÜ Tıp’a hazırlık sınıfı golü

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu üyesi ve Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem yaptığı açıklamada; “YÖK tarafından telafisi mümkün olmayan bir hata yapılmıştır: Tıp eğitimi, alanının doğrudan insan ve insan hayatı olması nedeniyle hem hassas, hem de uzun bir eğitim sürecidir. Tıp eğitimi sadece teorik eğitimden ibaret değildir. Aynı zamanda yoğun laboratuvar ve klinik uygulamalar gerektiren bir eğitim sürecidir. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin fiziki altyapısı bu sayıda öğrenciye eğitim vermek için yeterli değildir. Bu koşullarda verilecek eğitimin kalitesi halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle Denizli Tabip Odası olarak YÖK tarafından ilan edilen 180 kişilik Tıp Fakültesi kontenjanının 75’e indirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Büyük umutlarla ve çabalarla tıp fakültesine geldiklerini ve bu durum karşısında hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten tıp fakültesi öğrencileri imza kampanyaları ve YÖK’e yollayacakları fax ile seslerini duyurmaya çalışacak.

300 KİŞİYLE EĞİTİM ALAN HEKİME SİZ ÇOCUĞUNUZU EMANET EDER MİSİNİZ?

Bu yıl hazırlık okuyan ve 1. sınıfa başlayacak olan Fırat Okta yaptığı açıklamada; “Tıp fakültesini kazanmak için harcadığımız çabanın sonunda içimizdeki büyük heyecan ve umutla girdik bu kapıdan. Elbette birçok arkadaşın bu duyguyu yaşamasını isteriz ama plansız, hazırlıksız arttırılan kontenjanlarla ne yeni gelecek arkadaşlar ne de biz istediğimiz eğitimi alamayacağız. Biz akrabalarımızı, arkadaşlarımızı gönül rahatlığıyla emanet edebileceğimiz hekimler olarak mezun olalım istiyoruz. Nitelik eğitimin her alanında çok önemli hele de söz konusu insan sağlığı ise daha da önemli. Okulumuzun şartlarını ve taleplerini göz önünde bulundurmadan kontenjan arttıran Yükseköğretim Kurumu başkanına soruyoruz: “Siz çocuğunuzu 300 kişi ile eğitim alan bir hekime emanet eder misiniz?”

30 ÖĞRENCİYE BİR KADAVRA

Kontenjanların açıklanması üzerine hemen harekete geçerek imza kampanyası başlatan Halkçı Sağlık Topluluğu adına açıklama yapan Halkçı Sağlık Topluluğu Başkanı Pamukkale Üniversite Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Nazlı Çetin ise YÖK’ün bu kararla bir kaosa yol açabileceğine dikkat çekti. Çetin; “Öğrencilerin ve hocaların fikirlerinin dikkate alınmadığı, fakülte yönetiminin söz hakkının olmadığı kararlar sonucu tıp eğitimi tartışılır hale geldi. Uzun zamandır birçok üniversitede ciddi sıkıntılara sebep olan hesapsız kontenjan artışları sonucu geçen yıldan hazırlık okuyan öğrencilerle birlikte 1. sınıfların mevcudu 300 olacak.  Tıp eğitiminin en önemli yanı da laboratuvar ve klinik uygulamalarıdır. Anatomi laboratuvarında 30 öğrenciye bir kadavra, 3 öğrenciye bir mikroskop düşerse buradan başarı beklenebilir mi? Kontenjan sayıları fakültemizdeki hoca sayısı ile orantılı olarak artmadığı için zaman zaman bazı uygulamaları asistanlar ile yapmak zorunda kalıyorduk 300 kişi ile bu uygulamaların yapılıp yapılmayacağı bile tartılışır.

Fakültemizde uygulanan Probleme Dayalı Öğrenme(PDÖ) sisteminin uygulanabilirliğini tartışmaya açan, hoca öğrenci arasındaki usta çırak ilişkisi ile öğrenmenin önünü kapatan bu sınıf mevcudunu dersliklerimizin, hastanemizin, kütüphanemizin taşıması mümkün değildir.

Başta tıp öğrencileri olmak üzere velilerimiz ve hocalarımızı da bu duruma duyarlı olmaya ve bugünden itibaren Yükseköğretim Kurumu’na göndereceğimiz fakslar ile bu yıl fakültemizin kontenjanının 75’e indirilmesini talep etmeye çağırıyoruz” dedi.

PAMUKKALE TIP FAKÜLTESİ

DENİZLİEXPRES

TIP FAKÜLTESİ DEĞİL SANKİ BALIK İSTİFİ!” üzerine 2 yorum

Yorum bırakın