Tıp öğrencilerinin gerçeklikten uzak masum yanılgıları..

Her bölümün öğrencilerinin, gerçeklikten uzak akla mantığa uymayan masum yanılgıları vardır. Örneğin, bir mimarlık öğrencisi sanat eserleri vereceğini düşünür fakat toki projesine iş yapar, ya da bir hukuk öğrencisi en çetrefilli davalarda adaleti sağlayacağına inanır ama genelde anlaşmalı boşanmalara bakar.

Bu verdiğim ilk örnekler masum yanılgılardır, hatta ben bunları yanılgıdan öte bir motivasyon aracı olarak görüyorum. Öğrenci için hayal ekipmanıdır, ama tıp fakültesi öğrencilerinin yanılgıları sakıncalıdır, bazı yanılgıları hayat değerlerinden bir parça taşıdığı için ya da hayat değerlerine etki ettiği için tehlikelidir.

İşte tıp fakültesi öğrencilerinin masum yanılgıları..

-Ben christian troy olacağım para ve karizma üstüne üstlük çapkınlık bende olacak heheyyyttt!

Doğrudur, tıp fakültesinden her şey çıktığı gibi christian troy’ lar da çıkar ama sen onlardan olamayacaksın. Hangi hocan christian troy yada emekli christian troy sorarım sana. Hem nedir bu zenginlik ve çapkınlık şehveti sende? Sen ki tanrının dünyadaki eli için seçilmiş bir adaysın nedir bu özentilik? Oğlum kalbi ele alınıyorsun yeri geldiğinde, kalbi durmuş adamı ailesine kavuşturyorsun, küçücük özefagus atrezili çoçuğu bir ameliyat ediyorsun, senin sayende anne babasının yüzü gülüyor. Çapkınlıktan ve paradan daha değerli bir güç var elinde, tanrıdan ilham aldığın, tanrının rızasıyla yerine getirdiğin bir güç; hayat kazandırıyorsun, tekrar ediyorum hayat kazandırıyorsun!

Gerçek: christian troy olma salim abi ol..

-Tüm tıp fakültesi öğrencileri uzmanlığı kazanacaklardır. Var mıdır böyle bir zorunluluk..? Bu nasıl bir anlayıştır.

Bu anlayış genel sağlık hizmetlerinin aksamasında doktorların bireysel olarak sorumlu olduğu en büyük paydır. Tıp fakültelerin kuruluş amacı iyi pratisyen hekim yetiştirmektir, tus’ ta başarılı olacak doktorlar değil. Sen 6 sene boyunca pratisyenliğe öcü gibi bakarsan, sen daha okurken pratisyen büyüklerine hak ettiği değeri vermezsen, sonra yine mızmızlanan sen olursun; “ neden beni ilkokul mezunu adam bile doktor yerine koymuyor, ühüü 6 sene okuyan ben değil miydim ühüü” diyerek.

Gerçek: tıp fakültesi mezunlarının %35-40’ ı uzmanlık yapacak diğerleri ise pratisyen hekim olarak ülkenin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini yine ülkesine verecektir, vermelidir.

Uzmanlığı kazanan her doktor pediatrist-kadın doğumcu-kalp damar cerrahı olacaktır, nükleer tıp-beyin cerrahi-adli tıp dallarını okuyanlar fen-edebiyat mezunlarıdır.

Pehhhh..

Böyle bir düşünce 1. yanılgıdan da beter bir yanılgı örneğidir. Bazı tıp fakülteli o kadar hayalci olur, o kadar gözleri pohpohtan kararır ki hemen kendilerini bir anabilim dalı başkanı görürler, hem de en kötümseri kendini pediatriye koyar.
Kimse nükleer tıp, adli tıp gibi anabilim dallarını dikkate almaz, hatta öğrenci haliyle alaya başlar; “ulen 6 seneyi kaç kurşunla ölmüş onu söylemek için mi okuyacağım ” ya da “halk sağlığı değil de halk sığlığını okusam ne iyi olur len hehe” diye.

Vah garibim vah gözü açılmamış tam cahil körüm, senin o beğenmediğin halk sağlığı tedbirleri ile muhtemel hastalıkların %70’ ini önleyebiliyorsun bunu biliyor muydun canım?

Gerçek: Her doktor uzmanlığı kazanmaz, kazananların hepsi de pediatrist-dahiliyeci olamaz.

-Doğu görevi böğğğ tür, iğrençtir.

Evet öyledir benim 24 saat nip/tuck izleyen yavrum. O insanlarında  istedikleri vardır. İshalden çoçukları ölmesin, doğum yaparken kadınları ölmesin, yaşlıları pnömoniden ölmesindir. Budur istedikleri, senin onların hayatlarına güya bahşedeceğin budur. Eğer sen bir pnömoniyi iyi edemiyorsan, ishalde dehidratasyonu düzeltemiyorsan, bir normal doğuma yardımcı olamıyorsan neden okuyorsun o 6 seneyi? Burnu büyüklük yapıp kampüste önlükle gezmek için mi?

Gerçek: Bu vatan ne altında yatanın ne üstünde cirit atanın, bu vatan, vatana emek verenlerindir. Sana emek verenlere sen de emek ver ve şu vatanın evladı ol!

Ama hak vermek lazım..

Kendimden biliyorum, annesi-babası-mahallesi-arkadaşları tarafından daha öğrenciyken ayrı bir gaz veriliyor, başka fakülte kızları potansiyel doktorlara ayrı bir muamele yapıyor. Tüm bunlar onları biricikleştiriyor. Sonuç ise doktordan çok ego oluyor. Bu egoyu aşan ise ancak gerçek doktor oluyor..

 

 

Tıp öğrencilerinin gerçeklikten uzak masum yanılgıları..” üzerine bir yorum

Yorum bırakın