Sağlıkta yapılanlar reform değil, yalan rüzgarıymış..( 3)

Bıçak parası kaldırıldı…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-“Bıçak parası” kalkmadı, özel hastanelerde “ilave ücret”e dönüştü. Üstelik de kasatura parası oldu. Yüzde 20’yi geçmeyecek dediler; önce yüzde 30, sonra yüzde 70, daha sonra yüzde 100, en son yüzde 200 oldu. Zaten denetlenmediği için özel hastaneler vatandaşlardan ne tutturabilirse alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre 2012 yılında özel hastaneler sigortalı yurttaşlardan 14,5 katrilyon bıçak parası aldılar.

SSK hastanelerini sağlıkta tek çatı oluşturmak için Sağlık Bakanlığına devredildi…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-SSK hastaneleri “tek çatı altında topluyoruz” bahanesiyle özelleştirilmek için sağlık Bakanlığına devredildi, tasfiye edildi.

Taşerondan hizmet satın alınıyor. Hem ucuz hem de kaliteli oluyor…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-Sağlık Bakanlığı taşeron bakanlığına dönüştü. Taşeronlaşma ise sağlık hizmetinin kalitesini düşürüyor, hastaların hayatını tehdit ediyor. 26 Mayıs 2009 gecesi Bursa Devlet Hastanesinde çıkan yangından 8 hasta yakını hayatını kaybetti. Raporlar yangının çıkış sebebini ortaya koydu. Radyoloji ihalesi alan taşeron firma yangına dayanıksız ucuz kablo kullanmıştı. Sağlıkta taşeron uygulaması maliyetleri düşürmüyor ama hayatları ucuzlatıyor.

Genel Sağlık Sigortası primini ödeyemeyen vatandaşların primlerini devlet ödüyor…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-Yasaya göre aylık geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan her vatandaş prim ödemek zorunda. Devlet, aylık geliri 400 liranın üzerinde olan herkesi zengin kabul ediyor. Aylık 288 liraya kadar Genel Sağlık Sigortası primi istiyor. Ödeyemeyenleri hem borçlu kaydediyor hem de sağlık hizmetinden mahrum bırakıyor.

Genel Sağlık Sigortası olanlara sağlık hizmeti ücretsiz veriliyor…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-Sağlık hizmeti alabilmek için Genel Sağlık Sigortası primi ödemek yetmiyor. Ayrıca telefonla randevu alırken başlayıp muayene ücreti, reçete bedeli, ilave ücret, istisnai sağlık hizmeti diye devam ediyor. Tam 12 kalem “katılım payı” ödemek gerekiyor. Çalışma Bakanının açıkladığına göre, 2014 yılında sadece muayene ücreti, ilaç ve reçete katılım payı olarak cebimizden 3,5 katrilyon lira çıktı. Özel hastanelerde “ilave ücret” adıyla ödettikleri hariç…

Bebek ölüm hızı binde 7,8’e düştü…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-Sağlık Bakanlığı 2013 yılında bebek ölüm hızını binde 7,8 olarak; Türkiye İstatistik Kurumu ise aynı yıl için binde 10,8 olarak açıkladı. Aradaki fark yüzde 39. Üstelik Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2014 yılında bebek ölüm hızı binde 11,1’e yükseldi. Sağlık Bakanlığı gerçekleri gizlemek için istatistiklerle oynuyor.

En geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız…(yalan)
GERÇEKTE OLAN-Türkiye’de 2003-2008 döneminde 100 çocuktan 81’inin bütün aşıları yapılabiliyorken, tam aşılı çocukların oranı 2008-2013 döneminde yaklaşık yüzde 9 azalarak 100 çocuktan 72’sinin aşıları yapılabilmiştir. Başka bir ifadeyle, son beş yıllık dönemde tam aşılı çocuklarımızın oranı azaldı.

Kızamığın kökü kazındı…(yalan)
YALANLAR-Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ sık sık söylerdi. Oysa kızamık, Türkiye’de üç yıldır salgın halinde Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 2011 yılında 111, 2012 yılında da 698 kızamık hastalığı saptandı. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’ne üye 194 ülke arasında 2012 yılında kızamığın en sık saptandığı 52. ülke konumundaydı. 2013 yılında yaklaşık 8 bin vakayla Türkiye kızamıkta Avrupa şampiyonu dünya üçüncüsü oldu. Sağlık Bakanlığı suskunluğunu koruyor.

 

Yorum bırakın