Aşırı Terleyenlere İyi Haber; Türk Profesörün İcadı ‘TersavaR’ Patent Aldı!

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Karakoç tarafından geliştirilen ve koltuk altı aşırı terlemelerini tedavi etmek için kullanılan Sweat-CureR (TersavaR) adlı cihaz, Avusturya Patent Enstitüsü’nün araştırma ve inceleme raporları ile Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylandı.

İnönü Üniversitesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç, geliştirdiği cihazla koltuk altında aşırı terleme şikayeti bulunan 1000’e yakın hastanın yüzde 80’ini ameliyatsız tedavi ettiğini bildirdi.

prof dr yunus karakoç

El ve ayak terlemelerini önlemeye yönelik olarak geliştirilen iyontoforez sistemi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalında yeni dizayn edilen özel bir tedavi modülü (Sweat-CureR, TersavaR) ile 2010 yılında koltuk altı aşırı terlemelerine karşı kullanılmaya başlandı. Bu süreç içerisinde modül üzerinde modifikasyonlar yaparak uygulamanın daha zararsız ve daha etkili olması sağlandı. Bu güne kadar Üniversitemiz Turgut Özal Tıp Merkezi Dermatoloji ve Endokrinoloji Polikliniği tarafından bu uygulama için gönderilen ve uygulama yapılan bine yakın hastadan alınan geri bildirimler ve bilimsel araştırma sonuçları, patenti alınan cihazın koltuk altı aşırı terlemelerinde başarılı bir tedavi yöntemi olduğunu ortaya koydu.

Cihazın el ve ayak için kullanılan ekipmanlarından 70 volta kadar elektrik verildiğini anlatan Karakoç, koltuk altına ise daha düşük seviyede elektrik verildiğini söyledi. Vücuda verilen elektriğin normal elektrikten farklı olduğuna dikkat çeken Karakoç, ”El ve ayak için kullanılan bölümde metal zemin üzerine musluk suyu ile ıslatılan bez konularak el ve ayağın teması sağlanıyor. Bu yolla 30 dakika kadar süren seanslar ortalama 7 kez tekrarlanıyor. Koltuk altına uyarladığımız bölüm de aşağı yukarı aynı prensiple çalışıyor. Burada da koltuk altına yerleştirdiğimiz cihazla daha düşük seviyede elektrik uygulanarak tedavi yapılıyor” dedi.

Tedaviye en fazla kadınların ilgi gösterdiği anlatan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yunus Karakoç, yöntemin yan etkilerinin bulunmadığını belirterek, şöyle konuştu:

”Anabilim dalımızda yapmış olduğumuz musluk suyu iyontoforezi tedavisi, bölgesel aşırı terlemesi olan hastalarda ikinci basamak bir tedavi olarak kabul edilmekte ve hastaların yüzde 80’i bu tedaviye yanıt vermektedir. Yine ter şiddeti açısından baktığımız zaman da, başarılı bir tedavi sonrası ter şiddetinde yüzde 80 oranında azalma olmaktadır. Yedi, ya da on seans tedaviden sonra hastaların büyük bir kısmı problemden tamamen kurtulma şansına sahip, bazılarında da ter şiddeti yeniden artmaya başlıyor. Bu hastalar için de ikinci bir tur uyguluyoruz ve hastalarımız daha iyi bir duruma geliyorlar. Bunun öncesinde hastalar özellikle Dermatoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendiriliyor. Öncelikle lokal ilaç tedavisi uygulanıyor, ancak hastaların ter şiddeti yüksek olduğu zaman lokal ilaç tedavisine cevapları olumsuz oluyor. Bu durumdaki hastalar ikinci basamak olarak bize yönlendiriliyor.”

Koltuk altı terlemelerine karşı kullanılan yöntemin yalnızca İnönü Üniversitesi’nde kullanıldığını belirten Karakoç, şöyle devam etti:

”Şu anda kullandığımız koltuk altı tedavi uygulaması, bizim tarafımızdan geliştirilmiş bir ünite ve sadece İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde kullanılan bir yöntem. Diğer merkezlerde koltuk altı yöntemi kullanılmıyor. Biz, yeni geliştirdiğimiz yöntemle koltuk altında da büyük bir başarı sağladık. Burada yüksek bir hasta potansiyelimiz var. Daha önce Cerrahpaşa’da yürütürken üç yıl içinde 100 hastaya ulaşmıştık. Burada merkezimiz 8 aydan bu yana faaliyet göstermesine rağmen bu sayıya yaklaşmış bulunmaktayız. Genellikle bize günlük 7 ile 10 arasında hasta geliyor. Dolayısıyla şu anda hasta potansiyelinin çok yüksek olduğunu görüyoruz.”

Malatya Güncel

Yorum bırakın