Bu sevimli hayvan Türk tıbbı için dev bir adım niteliğinde!

Mucizevi hayvan aksolotlar Türkiye’de..

İnsan vücudunda fonksiyonunu kaybeden doku ve organları onarmakla ilgili projelerin yürütüldüğü Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları Merkezi REMER’de, nadir bulunan bir amfibi türü olan aksolotlar araştırmacıların istifadesine sunuldu.

Hayvanın hasarlanmış beyni, kesilmiş omuriliği ve enfarktüs sonrası kalbi kendini tamir edebiliyor; dahası hayvanın kesilen bacakları tümden tekrar uzayabiliyor. Dünyada sayılı bir kaç araştırma merkezinde kullanılabilen aksolotlar ABD’den temin edildi.

Üstelik de aksolotlar artık REMER bünyesinde de üretilebiliyor.Aksolotların ülkemizde üretilebilmesi, dokuların kendilerini tamir edebilme özellikleri üzerine çalışarak sinir sistemi, kalp damar sistemi, üreme sistemi hastalıkları ve yaralanmalar gibi doku hasarı ile karakterize hastalıklara çare arayan birçok araştırmacı tarafından ilgiyle karşılandı. Çok kısa bir süre içinde Türkiye’de doku ve organ hasarı araştırmalarının temel argümanlarından biri haline gelen aksolotlar, şimdiden rejeneratif araştırmalarda birçok bilimsel projenin de konusu oldu.

Yorum bırakın