Ameliyathanede Müzik Dinlemek Cerrahın Motivasyonunu Artırıyor ve …

ABD’deki Buffalo Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre ameliyat sırasında müzik dinlemek cerrahların stresini azaltıyor ve başarısını artırıyor. Ancak yalnızca cerrahların kendi seçtiği müzik bu etkiyi gösteriyor. Araştırmacıların seçtiği müziği dinleyen cerrahların performansında herhangi bir değişiklik görülmedi.

Yale Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre ameliyat sırasında müzik dinlemek hastaları da olumlu yönde etkiliyor. Ameliyat sırasında herhangi bir müzik çaldığında hasta daha az narkoza ihtiyaç duyuyor. Özellikle lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda hastanın da seveceği bir müzik dinlenmesine özen gösteriliyor. İngiltere’nin en ünlü bilimsel kurumlarından Oxford Üniversitesi uzmanları ise ameliyat sırasında dinlenen müziğin, müzik eğitimi alan kişilerde daha etkili olduğunu ortaya koydu. Yani müzisyenlerde daha olumlu sonuçlar alınıyor. Ameliyat öncesi ve sonrasında müzik dinlenmesi de iyileşme sürecini hızlandırıyor.

ABD’nin Teksas Üniversitesi’nde yapılan araştırma, ameliyat esnasında kendi seçtikleri müziği dinleyen cerrahların daha başarılı operasyon gerçekleştirdiğini ortaya koydu.Araştırmaya katılan 15 cerrahtan, bir domuzun bacağındaki büyük bir yarayı dikişle kapatmaları istendi. Cerrahlardan bazılarına kendi seçtikleri müzik dinletilirken, bazı cerrahların müzik dinlemesine ise izin verilmedi. Araştırma sonucunda, müzikle çalışan cerrahların daha iyi ve hızlı dikiş attıkları açıklandı. Operasyon esnasında müzik dinlemeyen cerrahların, diğer cerrahlara göre yüzde 7 oranında daha yavaş çalıştıkları vurgulandı.

Yine yapılan son araştırmalar ameliyathanede dinlenen müziğin yapılan ameliyatın ve cerrahın başarısını artırdığını hatta ameliyat süresini de kısalttığını ortaya koyuyor.

ameliyathanede müzik dinlemek
Milliyet

Ameliyathanede Müzik Dinlemek Cerrahın Motivasyonunu Artırıyor ve …” üzerine bir yorum

Yorum bırakın